Liviu Ancuța aka Eventurescu
Liviu Ancuţa este mai mult decât un simplu DJ, mai mult decât un simplu organizator de evenimente. El este creatorul Eventurescu, un business dedicat 100% distracţiei, petrecerilor și evenimentelor demne de noi basme urbane. Am stat de vorbă cu el pentru a afla cum este să lucrezi într-o industrie cu adevărat fun, dar și de ce e bine să ne ferim la propria nuntă.
Cum e viaţa profesională atunci când distracţia este principala ta preocupare?
Distracţia vine pe ultimul loc, ca să zic așa. Pentru că, înainte de a petrece efectiv, asigur un planning riguros pentru fiecare petrecere la care particip. Spre exemplu, înainte de fiecare nuntă, am în jur de 2-3 întâlniri cu viitorii miri, pentru a mă asigura că totul decurge ca la carte în ziua evenimentului. Numai în 2019 am făcut în jur de 25 de nunţi, toate plănuite încă din 2018, și toate au fost duse la bun sfârșit, pentru că îmi place să mă implic în evenimentele lor ca și cum ar fi ale mele.
Petreceri corporate, dar și nunţi, botezuri și petreceri pentru copii. Nu e greu să organizezi evenimente atât de diferite?
O am în sânge, ca să zic așa. :) Mă ajută experienţa pe care am dobândit-o de la un an la altul. Dacă privesc în urmă, azi am peste 1.000 de evenimente realizate pe parcursul a 10 ani de activitate ca DJ și organizator de evenimente. Nu pot să spun că prefer un anumit tip de eveniment, dar mă ajută diversitatea și nu îmi dă voie să mă plictisesc. Fiecare eveniment vine cu provocările lui, fie el corporate sau privat.
Ce înseamnă și cum are loc organizarea unei nunţi?
Nunta în România este un eveniment greu, dacă mă întrebi pe mine. Am văzut multe cupluri care au ales să își planifice singuri tot și, în ziua evenimentului, nu au apucat să se bucure de niciun moment, principalul lor target fiind să treacă totul cât mai repede, ca să scape de stresul acumulat. Nunţile, pentru mine, încep de la întrebarea: „Cum vă imaginaţi voi nunta voastră?” Am învăţat să îi ascult, să înţeleg ce își doresc, să identific cum pot să îi ajut și să pun pe hârtie întregul concept al nunţii, ca să aibă o imagine clară pentru evenimentul lor. Stabilim un buget, clădim un scenariu al nunţii, facem un checklist personalizat și îi consult pe miri în alegerea tuturor serviciilor de nuntă, astfel încât toţi furnizorii să fie după chipul și asemănarea lor. Știu, sună pompos, dar nunta este un eveniment ce se plănuiește în decurs de un an și, dacă îţi asiguri totul din timp, negreșit iese așa cum a fost plănuită.
Nunţi moderne sau nunţi tradiţionale? Ce preferă clienţii tăi?
În București au dispărut, de la an la an, nunţile tradiţionale. Nu mai vedem hora miresei în stradă, nu mai perforăm rochiile și costumele cu acele clasice flori în piept, cocardele, mai exact, nu mai ascultăm marșul de întâmpinare a invitaţilor sau a mâncării, nu mai facem groteștile obiceiuri cu furatul miresei sau jarteaua. Clienţii mei preferă nunta modernă, acea nuntă pe care nu o simţi pe umeri ca pe o povară. În trendul nunţilor din 2019 au fost nunţile de zi, organizate în aer liber, în grădini și pe plajă, sau în locaţii de tip conac sau hambar. Se adoptă din ce în ce mai tare stilul nunţilor occidentale, unde dress code-ul este casual, unde mâncarea este servită tip bufet suedez sau live cooking cu paste și burgeri ori fructe de mare. Bineînţeles, românii știu să petreacă și, indiferent de tipul locaţiei, la lăsarea serii, începe petrecerea la propriu, cu dans până aproape de zorii zilei.
Ce teme atipice aleg mirii când vine vorba de nunta lor?
În materie de muzică, la mare căutare au fost hiturile anilor ‘80-‘90, cu tematici gen Nostalgia sau Vamaiot. Nu prea am avut cereri pentru muzica comercială a zilelor noastre, pe care cu greu o poţi numi muzică și, în general, evit să dau play, pentru că nu o consider adecvată pentru petrecerile create de mine. Tematica nunţii vine la pachet cu locaţia. Spre exemplu, am organizat o nuntă la o locaţie cu piscină, tematica fiind „Pool Party” și toţi invitaţii au avut, drept dress code, șlapi, costum de baie și pantaloni scurţi, ringul de dans fiind stabilit în piscină sau pe iarbă. În plus, invitaţii s-au delectat cu proţap și bere la draft, tolăniţi pe șezlonguri sau pe paturile întinse pe gazon.
Care sunt acele greșeli frecvente pe care mirii ar trebui să le evite la propria nuntă?
O mare greșeală, pe care o fac multe cupluri, este faptul că își implică părinţii în planificare. Sunt mulţi care primesc ajutor financiar din partea părinţilor, ajutor care vine însă cu un cost. Unii părinţi își doresc, la nunta copiilor, servicii sau momente pe care nu și le-au permis la nunta lor, spre exemplu. Și de aici începe „distracţia”. Pe lângă faptul că se trezesc cu oameni pe care uneori nici nu îi cunosc, invitaţi la nunta lor, trebuie să dea socoteală părinţilor pentru orice vor să facă la propria lor nuntă. Diferenţele între generaţii își pun amprenta și, în 99% din cazuri, nu se termină cu bine. Alţii își încarcă prea tare nunta, cu servicii de care nu au nevoie și pentru care plătesc scump. Cu cât e mai simplă nunta, cu atât e mai frumoasă!
Ai organizat numeroase evenimente și ai scris despre experienţa ta profesională pe www.eventurescu.ro. Care sunt momentele tale profesionale preferate? Ce te-a emoţionat cu adevărat?
E greu să aleg un moment preferat, pentru că n-aș putea să fac o diferenţă. Am făcut petreceri cu 1.500 de oameni și am cântat împreună, cu fiori, însă am făcut și petreceri cu 20-30 de oameni care mi-au dat același sentiment. Trăiesc emoţia și energia lor, pe care o dau înzecit înapoi către ei, prin muzică și voie bună. Mi se pare extraordinar faptul că îmi transform majoritatea clienţilor în prieteni. Cu unii din ei am ajuns să petrecem în familie și să ne vedem mai des decât mă văd cu prietenii din copilărie.
Nunţile tradiţionale au dispărut din București
Ce ţi-ai dori să vezi mai des la nunţile din România?
Mirese relaxate și miri implicaţi? :) Glumesc! Îmi doresc să conștientizeze lumea că nunta este un moment cu care nu se întâlnesc în fiecare zi și de care trebuie să își amintească cu drag.
Cum evităm stresul care apare odată cu organizarea unui eveniment atât de important: nunta?
Cu un planning sănătos și cu un mindset pozitiv. Stresul este cel mai mare dușman al mirilor și apare inevitabil, când nu ai habar cu ce se mănâncă o nuntă. Unii nu consideră că are rost să-și angajeze un wedding planner pentru nunta lor și vor să facă ei tot. E drept, se poate, dar nu vei apuca să te bucuri de nunta ta pe cât ai putea să o faci, dacă cineva cu experienţă și profesionalism s-ar ocupa de evenimentul tău. Așa, singura ta grijă este să te distrezi și să te bucuri de invitaţi, de locaţie, de muzică, de tot ce presupune o nuntă!
Un sfat pentru mirii din 2020?
Să fie originali și să-și facă din nunta lor o poveste proprie, începând de la plănuire și până la momentul când pun capul pe pernă, fericiţi că au dus nunta la capăt cu distracţie și voie bună!
Foto: Cristiana Huţu, Claudiu Popa
Comentarii