George Buhnici - Tehnologia și schimbarea în bine

George Buhnici - Tehnologia și schimbarea în bine



George Buhnici este unul dintre cele mai cunoscute nume legate de tehnologie. Este specialistul numărul unu în gadgeturi și tehnologie la noi în țară și peste 500 de mii de oameni îi urmăresc clipurile video de pe YouTube. L-am luat la întrebări despre cum vede el tehnologia, care sunt gadgeturile care ne vor schimba viața și cum va arăta omul viitorului. Bonus, aflați de ce crede că Bill Gates și Steve Jobs sunt personalități nocive și de ce i-a dat o tabletă fiului său încă de la 1 an.



Unde crezi că ne va purta tehnologia? Mai aproape de "Odiseea spațială” a lui Kubrick sau mai aproape de scenariul din "Her”? 

E mai complicat. Stephen Hawking, Dumnezeu să-l odihnească, tocmai s-a prăpădit, zicea că inteligența artificială este sfârșitul rasei umane. Dar eu cred că există un twist mai adânc de-atât. Sfârșitul rasei umane așa cum o știm este inteligența artificială și, dacă îl citești pe Kurzweil, o să afli că 2031 este un orizont rezonabil pentru super-inteligență. Acum avem inteligența artificială și urmează super-inteligența. Super-inteligența va fi când inteligența artificială va depăși nivelul nostru de procesare a realității, ca să zic așa, adică vei sta de vorbă cu un robot cu inteligență artificială care va purta o conversație cu tine la un nivel de complexitate cel puțin egal sau mai bun decât ești tu în stare să procesezi. Mai pe românește, o să vorbești cu roboții ca și cum ar fi oameni. În 2031. 


Pe mine mă fascinează însă mai puțin roboții umanoizi, mă fascinează roboții care produc chestii, care produc automobile, fabrica Tesla sau fabrica Ford de la Craiova, unde un robot îți ia o caroserie și o pune aici, după care vine cu parbrizul, îl pune acolo, altul trage linia de silicon și gata parbrizul. O chestie de jumătate de oră rezolvată în 20 de secunde. 


Viitorul sunt roboții ăia pe care nu-i vezi din fabrici, sunt roboții ăia foarte mici care merg prin vasele sanguine prin corpul tău și îți repară niște vase blocate. 


Prefer să mă uit la tehnologie sau la robotizare dintr-o perspectivă din asta, care poate să augmenteze sau să înlocuiască din muncile repetitive, pentru că nu am văzut de exemplu la Ford niciun angajat care să zâmbească. Erau fericiți în ziua de salariu că le-au venit banii, dar nu că mergeau fericiți la muncă, pentru că nimeni nu s-a născut să strângă șuruburi, știi? 


Crezi că vom avea în curând și gadgeturi care să ne ajute să simțim și mirosuri sau să înlocuiască alte simțuri? 

Da, proteze. Eu, spre exemplu, am fost operat prost la 18 ani de deviație de sept, o operație pe jumătate ratată, după părerea mea, și nu mai miros bine. Până și chestia asta poate fi compensată cu o bucată de tehnologie. 


Memoria, de asemenea, iarăși. Pentru că noi dormim mai puțin decât generația anterioară, din cauza luminii artificiale, iar privarea de somn este cea mai avansată tortură care îți omoară prima memoria, până când ajungi tu să-ți dai seama că ești extenuat și că sistemul tău imunitar e prost. Și atunci va trebui să ne augmentăm cumva lucrurile pe care le pierdem, încercând să prelungim ziua activă, devenim mai sedentari și atunci trebuie să reparăm anumite chestii. Corpurile noastre nu sunt făcute să stea pe scaun. 


Ce părere ai despre realitatea virtuală? Ne vom îndepărta tot mai mult de realitatea zilelor noastre? 

Aștept să vină ziua în care o să mă înțep în internet cu o conexiune rapidă și o să pot să intru în holodeck, ca în Star Trek, să pot să am o conversație cu copilul meu care, să zicem, alege să meargă la facultate în altă parte. Și în loc să iau avionul și să fiu jet lag o săptămână, doar ca să stăm de vorbă o jumătate de zi, putem să stăm de vorbă în fiecare seară. Sau putem să nu stăm de vorbă în fiecare seară, dar atunci când vrem putem să stăm de vorbă într-un mediu care să fie acceptabil, să zicem, din punctul de vedere al realității. Asta este realitatea virtuală, așa văd eu varianta de viitor. 


Prin realitatea virtuală poți să faci mult mai multe lucruri. Gândește-te că ai putea să gătești la tine în bucă- tărie, o realitate mixată, și să ai niște ochelari, dar poate să fie efectiv o lentilă pe care ți-o pui pe ochi și, în timp ce gătești, îți apar indicații: „acum amestecă”, și îți apare exact cum să amesteci, să iei ingredientul ăsta, să pui cealaltă. Este ca și cum, în loc să citești rețeta de pe tabletă sau să ți-o spună cineva și să dai înapoi pentru că n-ai înțeles, cineva îți spune exact cum să faci. Așa văd eu tehnologia, să mă augmenteze. Iar realitatea virtuală ne poate augmenta experiențele. 


Cum comentezi introducerea elementelor de realitate augmentată în smartphone-uri? Animoji, de la iPhone – crezi că ne va afecta comunicarea? Ai primi vreun animoji până acum? Nici eu. Ne afectează în vreun fel? 

Chiar dacă-l primesc, cred că va fi funny prima dată și a doua oară. Este un gimmick de marketing, pentru că telefoanele sunt un pic anchilozate în evoluție de vreo trei-patru ani. În afară de upgrade-uri incrementale, nu se mai întâmplă mare lucru pe piața asta. 


Știu că ești genul căruia îi place să integreze tehnologia în cele mai uzuale lucruri, de la o ușă cu amprentă până la un bec cu control vocal. Ți se pare că o să ajungem să fim dependenți de confortul ăsta tehnologic sau că vom deveni mai leneși? 

Eu nu sunt mai leneș. Muncesc cel puțin la fel de mult, doar că muncesc mai eficient, în loc să îmi pierd vremea cu prostii. De exemplu, eu nu mai am nevoie de chei acasă la mine, iar asta este prima mea realizare importantă, faptul că nu mai am nevoie de chei, pentru că le pierdeam tot timpul. Am 13 aplicații pentru casă. Aș vrea să le transform într-una. Pot să văd robinetul, ventilația, pot să văd camerele, pot să reglez luminile, sunetul și așa mai departe. Iar astea sunt aplicații foarte utile. 


Crezi că este benefică interacțiunea cu tehnologia de la vârste fragede? 

Da. Copiii sunt mult mai inteligenți decât noi, văd asta la copilul meu, spre exemplu, și cu cât îi dai acces mai devreme la tehnologie, cu atât o vor trata mai mult ca pe o unealtă. Noi ne uităm la tehnologie ca la o jucărie, ei se uită la tehnologie ca la unelte. Cresc cu ele, sunt nativi cu ele, sunt „digital natives”. Ai vrea să înveți să folosești cuțitul la 45 de ani? Te tai. Dacă înveți suficient de devreme, s-ar putea să devii un artist al cuțitului, să tai ceapa ca un bucătar, să zicem. Copilul meu are tabletă de la un an, deci nici nu știa măcar să scrie și să citească. Cât timp crezi că petrece pe tabletă în fiecare zi? 20 de minute, jumătate de oră, când e prea obosit să se mai joace, după ce a obosit atât de tare la celelalte activități. Și nu-i pune nimeni interdicție la tabletă, alege doar să o folosească atunci când vrea.




Te descurci o zi de weekend fără telefon, dacă îl uiți? 

Da. Da, îl uit, eu când ajung acasă îl mai uit. Am avut telefonul uitat în mașină, l-am uitat în geacă, l-am găsit mult mai târziu. Mă detașez destul de ușor de ele, mai nou am repulsie față de laptop și de telefon, pentru că acolo sunt e-mailurile și uneori am senzația că sunt sclavul oamenilor care îmi scriu și îmi cer ceva. Și dacă nu le răspunzi, cred că ești nesimțit. 

Eu răspund la 12 noaptea. Între 12 și 1.30 noaptea e liniște, răspund, iar apoi mă pun și mă culc, iar la 5.30 sunt în picioare. Mă întreb a doua zi de ce mă doare capul. 


Ai vreo aplicație favorită? Sau o aplicație care simți că ți-a îmbunătățit viața într-un fel? 

E-mailul (râde). Sunt foarte multe, folosesc foarte multe aplicații. Știi că se spune că folosim doar șapte aplicații, nu e adevărat. Folosim din ce în ce mai multe, pe măsură ce ne obișnuim cu utilitatea lor. 


Îmi place foarte mult Instagramul acum, pentru că am o interacțiune mult mai ușoară cu publicul meu. Am aplicații de analitice în care pot să văd cum merge canalul de YouTube. Cele mai bune aplicații sunt alea pe care nu trebuie să le folosești tu, se lasă folosite ele de tine. Și mă duc cu telefonul acum la cafenea, dau cu telefonul și plătesc cafeaua, nu trebuie să apăs pe nimic. Cât de tare e chestia asta? Și e o aplicație în spate și e o tehnologie foarte complexă. 


Vin la mine tot felul de start-upiști cu tot felul de idei de aplicații și, după ce îmi arată aplicația, zic „prietene, scoate 90% din ele, lasă un singur buton”. De ce? Intră un pic pe Google. Câte chestii vezi când deschizi Google-ul? Un câmp de căutare și un buton. Și au eliminat și butonul ăla, că odată ce scrii încep să curgă rezultatele. Dă-mi un buton, atât. 


Star Trek sau Star Wars? 

Star Trek. 


DC sau Marvel? 

Amândouă. Da, oricând. 


Space X sau NASA? 

Space X. Am fost la NASA, sunt niște prăfuiți. Gândește-te că Space X le cară marfă. Dar Space X a învățat foarte bine să cultive cultura asta hipsterească și au o imagine foarte bună, care depășește puțin ceea ce pot ei să facă. Ceea ce e OK, avem nevoie să visăm din nou. 


Bill Gates sau Steve Jobs? 

Niciunul. Amândoi sunt la fel de nocivi. Nu cred în ei. 


În ce sens? 

Bill Gates, spre exemplu, acum „redemption-ul” lui e că vrea să salveze, să ajute cât mai mulți oameni bolnavi din țările sărace, dar cum și-a făcut banii? Știi că Pentagonul are un program de analiză a imaginilor capturate pe dronele de supraveghere și de asasinat la comandă? Și cine le face softul? Și cine are cele mai mari contracte cu guvernul? 


Iar Steve Jobs este unul dintre cei mai cretini șefi de companie din istorie. Faptul că a avut un geniu de marketing nu scuză destinele pe care le-a călcat în picioare pe tot acest traseu. Nu poți să distrugi oameni pentru „the greater good”. Nu e chiar așa, poți să-ți atingi obiectivul ăla și cu un pic de social skills, deci poți să fii un pic uman. Acum nu suntem toți umani și geniul niciodată nu este normal la cap, din punctul ăsta de vedere, respect la fiecare dintre ei ceea ce a reușit să ofere umanității. 


Am încercat să citesc biografia lui Steve Jobs, cea oficială. După prima treime, am zis „hai, cringe, frate, pe bune”. Că dacă stai de vorbă cu oameni care au lucrat cu el... 


L-am cunoscut pe un român care a vrut să facă un business cu el și a pregătit un produs gata să fie instalat în orice iPhone. Directorul tehnic al lui Steve Jobs te aștepți să fie omul care înțelege cel mai bine partea tehnică, nu? L-a pus în aceeași încăpere cu Steve Jobs. Steve Jobs a intrat în încăpere și a zis „ce e chestia asta? Da, foarte mișto, nu ne interesează. Noi nu vrem să le dăm oamenilor acces gratuit la programe de televiziune, noi vrem să le vindem chestii”. Din punctul de vedere al businessului e corect ce a zis, dar din punct de vedere uman... Și nici până astăzi Apple nu vinde conținut TV. 


Ce gadgeturi crezi tu că au potențialul ca în următorii ani să ne schimbe viața consistent? 

Sunt chestiile pe care noi nu le vom mai vedea. Sunt chestiile care nu sunt aici. Telefonul va deveni tot mai mult o interfață, în momentul ăsta producătorii exagerează foarte mult cu specificațiile, pentru că nu au ce să ofere altceva. Dar în realitate tu nu ai nevoie de atât de multă putere de procesare, dacă la capătul celălalt pentru o conexiune 5G care urmează să fie lansată, și e una dintre chestiile cele mai importante de până acum, vei putea avea acces la orice. Pentru că ecranul tău îți va afișa ceva procesat în altă parte. Și cred în chestia asta de conectivitate, always connected, atunci când vreau eu. Deci chestia asta de conectivitate neîntreruptă și prezență ubicuă, să fii peste tot. 


Inteligența artificială, care este încă in motion. Deja am zis de conectivitate și inteligență artificială, două lucruri pe care nu poți pune mâna. 


Mașina autonomă iar e o chestie pe care o știm, va arăta cam la fel, dar va începe să facă chestii singură, pentru că mașinile autonome sunt pregătite să meargă singure, doar că nu suntem noi pregătiți să le acceptăm. Adică avem tehnologia de level 5, e aici, mașinile se pot conduce singure pe străzi. Și există, mai nou, o teorie din asta a condusului, confident driving, adică mașina inteligentă poate conduce atât de repede, încât poate prezice mult mai bine decât tine orice situație de trafic și nu va mai încetini, apoi să plece încet. Va ocoli. La semafor mașinile se vor întrețese și o să câștige mult timp. Chestia asta întârzie pentru că producătorii de automobile se tem că se schimbă modul de business și, dacă mașinile vor fi electrice, vor fi mult mai ieftine, dacă vor fi autonome, nu vor mai face accidente, deci distrugi cea mai importantă sursă de venit, care sunt service-urile de marcă. Tehnologia e așa ca apa, îmbunătățește câte ceva, apoi iar ceva. 


E Forța Binelui, dacă vrei, schimbă lucrurile mult mai repede decât crezi. 


Nu cred foarte tare în ceasuri, în telefoane, laptopuri. Cred în chestiile care cu adevărat pot schimba lumea în bine.



Interviu de Florin Caşotă

Foto PRO TV



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Între 7 și 11 decembrie,  ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Între 7 și 11 decembrie, ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sunt @serbanlorena și iubesc tot ce înseamnă fashion/beauty și dans - Portret de TikToker

Sunt @serbanlorena și iubesc tot ce înseamnă fashion/beauty și dans - Portret de TikToker

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle