Previziuni Oscar 2017
Reţelele de socializare au explodat odată cu discursul actriţei Meryl Streep, un apel la decenţă și rezistenţă morală și critică în faţa noii administraţii americane, pe care l-a rostit la Gala premiilor Asociaţiei presei străine de la Hollywood, la sfârșitul lunii ianuarie. Lăudat și chestionat deopotrivă, discursul s-a așezat cumva nepotrivit peste suma record a premiilor pe care La La Land le-a luat, șapte premii din șapte nominalizări. Cu unul dintre filmele cele mai conservatoare și inofensive ale anului nu se face Hollywoodul revoluţie. Iar asta probabil se va vedea și la cea de-a 89-a ediţie a premiillor Academiei Americane de Film. Ceremonia de decernare a premiilor va fi prezentată de actorul de comedie Jimmy Kimmel, pe 26 februarie 2017.
CEL MAI BUN FILM
Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight
La La Land are 14 nominalizări, la egalitate cu Titanic sau All About Eve. Nu e prima și nici ultima dată când se întâmplă ca filmul care va lua cele mai multe premii să nu fie și cel mai bun. Musicalul lui Damien Chazelle e greu de ocolit de votanţii Academiei Americane, mai ales din pricina genului și a omagiului Hollywoodului din anii lui plini succes și farmec. Cei mai mulţi dintre cei care votează sunt persoane care privesc în urmă, în istoria cinemaului american, cu melancolie și jind. Chiar dacă mult mai important ca subiect și viziune decât La La Land, Moonlight, favoritul criticilor, pare că se află printre nominalizări mai ales din raţiuni politice și corecte. Dacă anul trecut reproșurile la adresa nominalizărilor vizau subţirica prezenţă a actorilor de culoare, anul acesta fiecare categorie de intrepretare are cel puţin un actor afro-american, iar din lista de 10 filme nominalizate pentru cel mai bun film, Moonlight, Lion, Hidden Figures, Fences conţin povești ale căror personaje sunt de culoare.
Ce va câștiga: La La Land
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL
Casey Affleck, Manchester by the Sea
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences
Lista de nominalizări conţine câteva omisiuni impardonabile, precum Andrew Garfield, Silence (filmul lui Martin Scorsese fiind complet marginalizat, poate din pricina subiectului religios) sau Adam Driver, din filmul lui Jim Jarmush, Paterson, complet ignorat și el. Bătălia se poartă între Casey Affleck și Denzel Washington, primul cu un premiu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), celălalt, cu un premiu SAG (Screen Actors Guild) pentru interpretare (nici măcar nominalizat la BAFTA). Affleck face un rol atașant și destul de nuanţat în filmul lui Kenneth Lonergan, însă merge în cam același registru în care l-am mai văzut și în alte filme, distant, reţinut, vulnerabil și taciturn. Affleck, pe de altă parte, a avut parte în ultimul an de un scandal de hărţuire sexuală (ce datează din 2010) care i-a făcut pe unii să strâmbe din nas la prezenţa lui pe diverse liste de nominalizări. Nici rolul lui Denzel Washington din adaptarea după piesa de teatru, Fences, nu iese din tonul și dinamica altor personaje pe care le-a interpretat, iar Ryan Gosling are, probabil, una dintre cele mai slabe performanţe într-un rol teribil de nefermecător în La La Land. Rolul care într-o lume ideală ar câștiga ar fi cel al lui Viggo Mortensen din Captain Fantastic. Wishful thinking!
Cine va câștiga: Casey Affleck
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL PRINCIPAL
Isabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins
Isabelle Huppert a reușit să ia un Glob de Aur pentru Dramă, iar Emma Stone pentru Comedie sau Musical. Acu’-i acu! Însă e puţin probabil ca reprezentanţii Academiei să fie favorabili viziunii lui Paul Verhoeven despre răzbunare și viol, în care joacă actriţa franceză. Meryl Streep ajunge la un nou record de nominalizări, deși, în mod evident, Amy Adams din Arrival sau Annette Bening din 20th Century Women ar fi fost mult mai potrivite pentru nominalizare. Fără ca Portman să prezinte o ameninţare, Emma Stone va lua și un Oscar pentru interpretare (în 2015 a fost nominalizată pentru rol secundar în Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance).
Cine va câștiga: Emma Stone
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR
Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals
Una dintre cele mai bune și echilibrate liste de nominalizări și poate și cea mai puţin previzibilă. Toţi cei cinci au roluri extrem de diferite, foarte profunde și nuanţate, poate chiar mai importante decât câteva nominalizări de la rol masculin principal. Cu un premiu BAFTA, Dev Patel, și un Glob de Aur și un premiu SAG, Mahershala Ali (cunoscut și din House of Cards), cei doi își dispută în mod realist premiul de interpretare. Michael Shannon este unul dintre actorii cei mai talentaţi și marginalizaţi când e vorba de premii, fiind nominalizat de două ori pentru rol secundar, în vreme ce roluri importante au fost omise de pe listele marilor gale. N-ar fi însă nicio eroare ca Jeff Bridges să fie apreciat pentru rolul din Hell or High Water, unul dintre cele mai bune filme ale anului trecut. Wishful thinking! Din nou.
Cine va câștiga: Mahershala Ali
CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea
Viola Davis este una dintre cele mai nominalizate actriţe la Oscar (3) și Globuri de Aur (4, plus premiu anul acesta) din ultimii ani. La fel ca și în cazul categoriei interpretare feminină în rol principal, nu sunt foarte multe dubii în ceea ce privește opţiunea votanţilor din Academie. Cu toate că e prea puţin probabil să fie luată în seamă, Naomie Harris din Moonlight ar fi trebuit să aibă mai multă atenţie, pentru că o merită din plin.
Cine va câștiga: Viola Davis
CEL MAI BUN FILM STRĂIN
The Salesman, Asghar Farhadi
Toni Erdmann, Maren Ade
Land of Mine, Martin Zandvliet
A Man Called Ove, Hannes Holm
Tanna, Bentley Dean, Martin Butler
Categoria cu cel mai implicat și aplicat spirit politic este cea a filmului străin, în care în mod normal, ar fi fost doi favoriţi, The Salesman și Toni Erdmann (coproducător fiind și Ada Solomon). În urma hotărârii administraţiei americane de a interzice cetăţenilor din Iran (în pachet cu alte șase ţări) intrarea pe teritoriul Statelor Unite, regiorul Asghar Farhadi nu va fi prezent la gală. Așa cum Hollywoodul face din când în când și acum pare că vrea să se ia mai în serios și să întindă o mână recăpătării sănătăţii morale și civice, probabil că premiul pentru filmul iranian va fi o afirmaţie răspicată în ceea ce privește politica migraţiei.
Cine va câștiga: The Salesman, Asghar Farhadi
CEL MAI BUN REGIZOR
La La Land, Damien Chazelle
Hacksaw Ridge, Mel Gibson
Moonlight, Barry Jenkins
Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan
Arrival, Denis Villeneuve
Fără dubii, la categoria cel mai bun regizor, nominalizarea lui Mel Gibson, pentru Hacksaw Ridge, ar fi putut fi înlocuită cu Tom Ford pentru Nocturnal Animals. În rest, din punct de vedere politic și artistic, deopotrivă, ar fi bine ca Academia să evite firitisirea unui singur film cu atât de multe premii și să facă loc pentru regie și film fie lui Kenneth Lonergan pentru Manchester by the Sea, fie lui Barry Jenkins pentru Moonlight.
Cine va câștiga: Damien Chazelle
Comentarii