The Modern Book Club - Când înflorește liliacul
The Modern Book Club este un proiect care s-a născut din pasiune și din dorinţa de a crea un spaţiu literar virtual pentru oamenii interesaţi de citit.
Deși la început de drum, visăm ca împreună să putem crea conţinut autentic nepretenţios, la care oamenii pot avea acces cu ușurinţă, pe care îl pot înţelege rapid și de unde se pot inspira pentru lecturile viitoare.
Pe scurt, citim frenetic și scriem un review interesant, dar fără „spoilere”, săptămânal, încurajăm oamenii să posteze de fiecare dată când simt că au ceva de spus, discutăm pe marginea cărţilor citite și primim la rândul nostru recomandări.
Avem planuri ambiţioase și te așteptăm și pe tine în comunitatea noastră de pe Facebook care numără deja 2.000 de membri.
„Când înflorește liliacul” este romanul de debut al autoarei de origine americană Martha Hall Kelly și este totodată rezultatul a 10 ani de cercetare despre viaţa femeilor din lagărul de concentrare nazist Ravensbruck.
Inspiraţia pentru roman a pornit de la vizita autoarei la casa Carolinei Ferriday, o filantroapă de origine americană, care a trăit între anii 1902-1990. Caroline a fost cea care a descoperit odioasele experimente ce aveau loc în lagărul nazist și tot ea a fost cea care a ajutat zeci de supravieţuitoare să ajungă în America pentru tratamente și operaţii gratuite.
În lagăr, medicul Herta Obenhauser efectua operaţii experimentale pe prizoniere cu scopul de a obţine diferite tratamente aplicabile soldaţilor germani răniţi pe front. Femeile operate în lagăr au fost denumite „Iepuri”, iar astăzi doar 5 dintre ele mai trăiesc și mai pot povesti ororile suportate în acel lagăr. Martha Hall Kelly a redat cât mai veridic faptele celor 3 personaje principale: Caroline, Herta și Kasia (inspirată de supravieţuitoarea Holocaustului Nina Iwanska). S-a scris foarte mult despre ororile Holocaustului, și sigur se va mai scrie, însă marele plus al acestui roman este faptul că abordează plurivalent mai multe perspective: a nazistului, a prizonierului și a spectatorului exterior, ceea ce te ajută cumva să înţelegi trăirile și justificările fiecărei părţi. Deși este scrisă destul de comercial, este o lectură greu de citit pe alocuri, descrierea fiind atât de grafică, încât te transpune în acţiune. Singurul minus pe care i l-aș atribui cărţii este povestea de dragoste dintre Caroline și Paul Rodin (personaj 100% fictiv), care pe parcurs devine destul de siropoasă, în discrepanţă cu acţiunea cărţii. În concluzie, dacă găsiţi această carte, daţi-i o șansă, vă va surprinde plăcut.
Facebook - https://www.facebook.com/peoplethatread/
De Alexandra Lemnaru
Comentarii