The Modern Book Club
Este un proiect care începe timid, dar care s-a născut din dorinţa comună a două prietene, pasionate de citit, de a crea un spaţiu literar virtual pentru oamenii interesaţi de subiect. Deși la început de drum, visăm ca împreună să putem crea un content nepretenţios, la care oamenii pot avea acces cu usurinţă, pe care îl pot înţelege rapid și de unde se pot inspira pentru lecturile viitoare.
Pe scurt, citim frenetic și scriem un review interesant, dar fără „spoilere”, cam o dată la 2 săptămâni, încurajăm oamenii să posteze de fiecare dată când simt că au ceva de spus, discutăm pe marginea cărţilor citite și primim la rândul nostru recomandări. Avem planuri ambiţioase cu acest proiect, dar pe care dorim să le implementăm organic.
Te așteptăm și pe tine în mica noastră comunitate pe grupul de Facebook special creat!
TetralogiA Napolitană de Elena Ferrante Traducere de Cerasela Barbone Anul apariţiei în România: 2017
O colecţie pe care aș fi vrut să o pot citi în fiecare seară, până la sfârșitul zilelor.
Această serie este alcătuită din 4 volume: #1 „Prietena mea genială”, #2 „Povestea noului nume”, #3 „Cei care pleacă și cei care rămân” #4 „Povestea fetiţei pierdute”, care împreună alcătuiesc o poveste atât de bine scrisă încât te captivează de la primele pagini până la ultimul cuvânt. Deși aș spune că e o carte mai mult feminină, datorită subiectului principal, prietenia dintre două fetiţe care, până la finalul povestirii, devin femei de 60 de ani, cresc și evoluează în viaţă complet diferit, una având acces la educaţie, cealaltă forţată de împrejurări să rămână captivă în cartierul sărac din Napoli. În jurul acestui subiect gravitează alte subiecte extrem de diverse: ierarhia socială din cartierul foarte sărac din Napoli în anii '50-'60, dar și din alte medii, statutul femeii în cadrul familiei, accesul la educaţie, viaţă politică, trăiri lăuntrice dintre cele mai intense, deci o carte pentru oricine.
În mod surprinzător, finalul cărţii nu a adus cu sine o încheiere propriu-zisă, ci mai degrabă a fost ca viaţa însăși, care se continuă în mod nealterat. Personajele sunt atât de complexe și de bine construite, încât le înţelegi, trăiești alături de ele, nu le poţi învinui pentru deciziile luate, nu le urăști și nu empatizezi, ești fericit doar să le observi.
Traducerea este una spectaculoasă, limbajul foarte actual și ușor de urmărit.
Așadar, dacă îţi dorești un roman contemporan cu care poţi rezona, citește această carte!
Am înţeles că ajunsesem până acolo plină de mândrie și mi-am dat seama – (...) – că făcusem toată călătoria aceea mai ales ca să-i arăt ce pierduse ea și ce câștigasem eu. Dar ea își dăduse seama de asta încă de când apărusem în faţa ei, și acum (...) reacţiona explicându-mi că de fapt nu câștigasem nimic, că pe lume nu era nimic de câștigat, că viaţa ei e plină de aventuri diferite și fără criterii, exact ca a mea, și că timpul pur și simplu trecea fără niciun sens și era frumos doar să te vezi din când în când ca să auzi sunetul nebunesc al minţii uneia dintre noi răsunând în sunetul nebunesc al minţii celeilalte. - Elena Ferrante din Tetralogia Napolitană
De Alessandra Lemnaru
Comentarii