Ce se lansează la Gaudeamus 2017

Ce se lansează la Gaudeamus 2017



Așa cum ne-am obișnuit de 24 de ani încoace, sfârșitul toamnei ne aduce și bucuria cărţilor noi de la Gaudeamus. 



Târgul este deschis până pe 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo și reunește, într-un spaţiu de 14.000 de metri pătraţi, ofertele a peste 300 de edituri româneşti şi străine. 


Invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta este Uniunea Europeană, prezentă la târg cu un stand generos şi cu un program de evenimente variat, iar preşedinte de onoare e dramaturgul Matei Vișniec.



Lucian Boia: În jurul Marii Uniri de la 1918. Națiuni, frontiere, minorități


Orice nouă apariție a unui volum semnat de Lucian Boia naște polemici vii și controverse. Probabil că și acest ultim opus, dedicat Marii Uniri, va fi receptat în moduri diferite, atât de către colegii de breaslă, cât și de profanii amatori de istorie. Mai ales că autorul afirmă de la bun început că abordează acest eveniment esențial pentru noi, ca popor, dintr o altfel de perspectivă: „România e absentă în dezbaterea istoriografică europeană. Pe piaţa ideilor, cum se spune, nu prea existăm. Răspunderea o poartă cei care încă n-au aflat că istoria se face, astăzi, altfel, în orice caz, nu reîncălzind la nesfârşit vechiul discurs naţionalist.


Centenarul Marii Uniri, în loc să stimuleze cercetări înnoitoare, riscă să se rezume la reafirmarea unor locuri comune. În memoria istorică a românilor a rămas doar o schemă mult simplificată a procesului istoric desfăşurat între 1914 şi 1918. Toţi românii, cu puţine excepţii, ar fi tras atunci într-o singură direcţie. Nu e chiar aşa! Adevărul, pur şi simplu, este mai complex şi mai nuanţat.“ (Lucian Boia)


Editura Humanitas, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 13:00



Igor Bergler: Testamentul lui Abraham


Cea mai vândută carte românească a ultimelor două decenii a fost romanul lui Igor Bergler „Biblia pierdută”. Acum, scriitorul revine în atenția cititorilor cu un nou roman, „Testamentul lui Abraham,” care va fi lansat oficial la Târgul Gaudeamus, în prezența autorului și a invitaților săi. Într-un ritm halucinant, Bergler construiește cu multă inteligență o lume plină de mister și conspirații teribile. Lansarea este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestui sfârșit de toamnă.


Editura Litera, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 15:00



Cărți Regale și album Ștefan Câlția


Curtea Veche Publishing propune la Gaudeamus o serie de volume din colecția „Cărți Regale”, dedicate celor interesați de scurta, dar interesanta istorie a monarhiei în România. Adrian Cioroianu va fi prezent cu monografia „Margareta a României. O principesă în serviciul Țării regăsite” și Diana Mandache va lansa „Moștenirea Elenei Lupescu și statul comunist”. 


Din aceeași colecție face parte și cartea Hannei Pakula - „Ultima romantică. Biografia reginei Maria.” Tot la Curtea Veche, Ștefan Câlția își va lansa albumul „Obiecte grăitoare" și îi va avea ca invitați pe Matei Câlția și Svetlana Cârstean.



Ion Negoițescu: Straja dragonilor. Memorii 1921-1941


În colecţia „Memorii/Jurnale” a editurii Humanitas este lansată o nouă ediţie, revizuită și adăugită, a amintirilor lui Negoiţescu. Vor fi invitaţi H.R. Patapievici și Ioana Pârvulescu, care rezumă: „Memoriile lui Ion Negoiţescu (Autobiografia, spunea el) reprezintă unul dintre cazurile rarisime din literatura română în care confesiunea este totală, şocantă, frustă, independentă de ideea unui auditoriu. 


Scrisă în exil şi pe patul de spital, Straja dragonilor spune totul, nu înfrumuseţează şi nu urâţeşte realitatea. Moartea apropiată este garanţia sincerităţii ultime. Singurul pericol care se presimte este epuizarea timpului, iar asta dă paginilor pe care bolnavul a mai apucat să le scrie despre primii săi douăzeci de ani de viaţă o nerăbdare şi o precipitare dezordonate, ca îmbulzeala ultimelor fire de nisip la gura clepsidrei.”


Editura Humanitas, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 13:30



George Banu: Scena lumii


George Banu este unul dintre cei mai apreciați critici de teatru, așa că orice nouă apariție devine un eveniment. La Gaudeamus 2017 va lansa Scena lumii. Volumul reuneşte eseuri despre evenimente artistice care au marcat îndeosebi lumea Parisului şi al căror martor atent a fost George Banu, dar şi reflecţii inspirate de aventuri personale, de întâlniri esenţiale, de spectacole... Pe Scena lumii descoperim protagonişti şi figuranţi care, după cum se ştie din Antichitate, joacă roluri şi-şi revelează secretele. De la umbra lui Stalin la incertitudinile lui Obama, desconsiderat prin asemănarea cu Hamlet - o "insultă"! -, descoperim aici societatea spectacolului cu toate contrastele ei.


Editura Polirom, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 12:00




Maria Sharapova: De neoprit. Viața mea de până acum


În timpul turneului Australian Open din 2016, Maria Sharapova a fost anchetată de ITF din cauza utilizării unui medicament care fusese adăugat pe lista substanțelor interzise. În final a fost suspendată, lucru care a ținut-o departe de activitatea competițională cincisprezece luni, timp în care a scris „De neoprit. Viața mea de până acum”. 


Povestea ei începe într-un mic oraș din Rusia, unde, la doar cinci ani, a început să joace tenis cu o putere de concentrare nu tocmai des întâlnită la copii de aceeași vârstă. Apoi Iuri Sharapov, tatăl ei, riscă totul ca să ajungă cu ea în Florida, cu doar șapte sute de dolari în buzunar și fără să cunoască engleza, dar convins că fiica sa putea deveni o mare campioană. La șaptesprezece ani, Maria Sharapova a învins-o pe Serena Williams și a câștigat turneul de la Wimbledon. Și povestea continuă. 


Cartea este disponibilă la standul editurii Publica.



Lansări în colecția Nautilus, Young Adult, Anticipația și Babel


Editura Nemira își așteaptă cititorii la Gaudeamus cu o mulțime de titluri noi în colecțiile Nautilus SF&F, Young Adult, Anticipația și Babel, cărți de Crăciun, pachete cadou și prețuri speciale de târg. Sâmbătă, între 12:00 și 14:00, cititorii sunt invitați să cunoască autorii români de la Nemira în standul editurii, unde aceștia vor da autografe: Florin Chirculescu, Ovidiu Eftimie, Adrian Mihălțianu, Florin Stanciu, Iulian Tănase, Mara Wagner și Elena Vlădăreanu.



12 cărți despre lumea în care trăim


Humanitas şi Humanitas Fiction ne aşteaptă la Gaudeamus 2017 cu evenimentele editoriale ale toamnei publicate în colecțiile de istorie, memorii/jurnale, carte de călătorie, scriitori români contemporani și edițiile în limba română ale bestsellerurilor internaționale din ultimele luni apărute în colecția „Raftul Denisei“. Standul Humanitas găzduiește ceas de ceas un eveniment, o lansare de carte, sesiuni de autografe.  


Interesantă este și lansarea noii colecții „12 cărți despre lumea în care trăim“, care își propune să găsească unele răspunsuri la dilemele omului modern.



Cărți-eveniment și noi ediții din cărțile laureatului Nobel


La Gaudeamus își așteaptă cititorii două cărți-eveniment din colecția „Biblioteca Polirom”: „Born to Run", autobiografia starului rock Bruce Springsteen, și „Acuzația" de Bandi, una dintre puținele proze din literatura contemporană nord coreeană care au ajuns să fie cunoscute în Occident. Tot la standul Polirom găsim noi ediții din cărțile laureatului Premiului Nobel pentru Literatură 2017, Kazuo Ishiguro. În plus, fanii scriitorului englez de origine japoneză îi vor întâlni la stand pe traducătorii săi în limba română.




David Buckley: David Bowie. O stranie fascinație


Publica este o editură specializată în publicarea cărților actuale, relevante, de nonficțiune: business, științe sociale, biografii. La Gaudeamusul din această toamnă, două titluri ne-au atras atenția în mod special. „David Bowie. O stranie fascinație” de David Buckley, socotit de The Guardian cel mai bun biograf al lui Bowie, prezintă informații obținute în exclusivitate despre turnee, despre realizarea albumelor, despre certuri și despărțiri, despre muzica lui și mai ales despre omul Bowie.


Incluzând fotografii rare, biografia este cea mai completă poveste despre David Bowie și despre influența uriașă pe care a avut-o asupra culturii pop din câte s-au scris vreodată. 


Cartea este disponibilă la standul editurii Publica.


Comentarii

Mai multe

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Cele mai citite

Humanitas Magheru și magazinul japonez Takumi

Humanitas Magheru și magazinul japonez Takumi

Shakespeare e mai important ca Dumnezeu

Shakespeare e mai important ca Dumnezeu

„Oscar”-ul fantasy pentru un scriitor polonez

„Oscar”-ul fantasy pentru un scriitor polonez

Lecturi care ne îmbogăţesc. Recomandări la sfârşit de iarnă.

Lecturi care ne îmbogăţesc. Recomandări la sfârşit de iarnă.

Geanta de plajă cu cărți

Geanta de plajă cu cărți

Succes românesc la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

Succes românesc la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

Cărți | 21 octombrie - 3 noiembrie 2016

Cărți | 21 octombrie - 3 noiembrie 2016

Paulo Coelho - Hippie

Paulo Coelho - Hippie

850: număr record de evenimente la Gaudeamus 2016

850: număr record de evenimente la Gaudeamus 2016

Cel mai longeviv târg de carte din România începe curând

Cel mai longeviv târg de carte din România începe curând