Cărți | 21 octombrie - 3 noiembrie 2016
Cronica vieții mele, de Bob Dylan (Editura Humanitas, 34 lei)
Vestea că Bob Dylan a fost distins cu Nobelul pentru literatură i-a încântat pe fanii cântărețului american și i-a nedumerit pe criticii de specialitate. Bob Dylan, totuși, e și scriitor, cu șase titluri la activ, dintre care o excelentă autobiografie, publicată în România sub titlul „Cronica vieții mele”. Autorul are în plan o trilogie autobiografică, acesta fiind doar primul volum din serie. O să găsiți în carte o Americă a muzicii și poeziei, a marilor transformări sociale din secolul 20, populată de personaje excentrice și de întâmplări memorabile. Revista Rolling Stone îl compară pe Dylan cu Henry Miller, ceea ce poate da o indicație despre forța cu care își transformă Dylan experiențele personale în literatură. Dacă vă prinde proza, încercați și volumele de versuri, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, publicate tot de Humanitas.
Neliniști vechi și noi, de Andrei Pleșu (Editura Humanitas, 65 de lei)
O carte cu neliniști, cum îi zice numele, dintr-acelea pe care nu le putem alunga din noi, dar pe care le putem exorciza prin citit.
Sfânta Fecioară a ucigașilor plătiți, de Fernando Vallejo (Editura Curtea Veche, 29 de lei)
Că tot e în vogă serialul Narcos, produs de Netflix, iată o recomandare despre Medellinul din vremea lui Escobar, cu morții lui, cu droguri și traficanți, o carte ironică și autobiografică, în care Vallejo, unul dintre cei mai buni scriitori columbieni contemporani, parodiază această lume haotică.
Bucureștiul literar, de Andreea Răsuceanu (Editura Humanitas, 45 de lei)
Bucureștiul e un oraș cu o geografie reală și un oraș fictiv, cu o geografie literară. De cea din urmă se ocupă Andreea Răsuceanu, cu talent și minuțiozitate, refăcând harta capitalei din fragmente scrise de cei mai importanți scriitori contemporani. Așadar, citiți și apoi ieșiți la plimbare prin Bucureștiul literar.
Tot ea..., de Michael Schulman (Editura Publica, 39 de lei)
Meryl Streep e din categoria aceea de vedete pe care nu numai le iubești, dar le și admiri din toată inima pentru că are consistență, lucru destul de rar în showbiz. Schulman (redactor la New Yorker) documentează maturizarea acestei actrițe fantastice, o pune sub lupă nu numai ca artist, ci și ca mamă, soție, femeie de succes. O carte cu lecții de viață.
În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe (Editura Polirom, 25 de lei)
Dan Alexe s-a ocupat în cărțile precedente cu roșcatele amare și cu dacopații, iar acum se deplasează spre ocultism și alchimie, cu această ultimă carte care conține 22 de povestiri, câte cărți are jocul de Tarot și câte litere are alfabetul ebraic. Dați un ochi pe contul de Facebook al lui Alexe. Știe să fie și troll, dar unul cu talent.
50 de mari mituri despre sexualitatea umană, de Pepper Schwartz, Martha Kempner (Editura Trei, 53 de lei)
Aventurile nu duc niciodată la relații solide, zice mitul 33, din cele 50 puse în discuție de autoare (o socioloagăși o jurnalistă). E o carte despre sex, curtare, relații intime sau mai puțin intime, alertă și deșteaptă, care se citește și de plăcere, și de nevoie.
Comentarii