Care sunt cei mai importanți factori care ne fură tinerețea?
Corpul fiecăruia dintre noi are un potențial fantastic și poate funcționa ca o mașinărie remarcabilă, însă, din nefericire, nu vine și cu un manual de utilizare sau cu garanție pe viață. Cu toate că suntem rezultatul milioanelor de ani de evoluție, multe dintre strategiile la care apelau bunicii noștri în trecut, nu mai sunt valabile și astăzi.
Cinci sunt factorii cheie care fac procesul de îmbătrânire mai pronunțat după vârsta de 40 de ani. Specialiștii îl numeșt ‘iflammaging’ (un hibrid dintre procesele inflamatorii din corp și îmbătrânirea accelerată). Tot ei, ne spun că odată trecut acest prag, îmatrânirea este de trei ori mai accelerată.
Mușchii: Odată cu încetinirea metabolismului, acumulăm mai multă grăsime și masa musculară devine din ce în ce mai slabă. Pierdem în medie, 2,5 kg de masă musculară la fiecare decadă și din punct de vedere celular, mitocondriile (elementele celulare care produc energie în corp), încep să obosească, fenomen cunoscut sub denumirea de disfuncție mitocondrială. Cauzele sunt diverse: de la caloriile ‘goale’ preluate din zahăr, făină albă și mâncare hiper procesată, până la expunerea la toxine sau lipsa de stimulare musculară. Pe scurt, odată ignorați, mușchii își pierd din fermitate și sunt înlocuiți de grăsime.
Creierul: Odată cu înaintarea în vârstă, neuronii (celulele nervoase) își pierd din viteză și flexibilitate. Consumul de alcool și tulburările legate de somn sunt doar câteva dintre cauzele pentru care conexiunile dintre neuroni (sinapsele), nu mai sunt la fel ca înainte. Stresul oxidativ își face imediat loc dacă nu există un contra balans care poate fi asigurat printr-un aport de antioxidanți (vitaminele A, C și E).
Hormonii: Funcționalitatea hormonilor se modifică odată cu trecerea anilor. Atât femeile cât și bărbații produc din ce în ce mai puțin testostron, ceea ce duce la depozite de grăsimi mai mari la nivelul soldurilor, abdomenului sau pulpelor. Femeile produc și mai puțin estrogen, responsabil de sănătatea pielii și a părului, glanda tiroidă își încetinește și ea funcțiile și celulele devin insensibile la insulina, hormonul responsabil de reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acesta este și motivul pentru care avem pofte mai dese de cărbohirați și încep să apară tulburările legate de somn.
Intestinele: 70% din sănătatea sistemului nostru imunitar este întreținută și stimulată de intestine, acestea fiind resposabile de inflamații sau afecțiuni auto imune. 1,5 și 2,5 kg de bacterii sunt prezente de-a lungul tractului nostru gastrointestinal, majoritatea dintre ele fiind microbi, care conviețuiesc în mucoase. În corpul fiecăruia dintre noi, există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule care compun organismal uman, iar numărul genelor microbiene îl depășește de 150 de ori pe cel al genelor umane. Toate aceste ‘ființe’ care trăiesc în corpul nostru și pe suprafața sa, formează un ecosistem ce poartă numele de ‘microbiom’ iar simbioza acestor mici’ ființe’ cu celulele umane dă naștere unui veritabil super-organism. Microbiomul este responsabil de sănătatea hormonilor, inclusiv estrogenul și testosteronul. Dezechilibrul microbiomului combinat cu nivelul ridicat de stres, face ca nutrienții (în special complexul de vitamine B), să fie slab absorbiți. Pe scurt, sănătatea intestinelor ne poate accelera sau încetini ceasul biologic
Toxinele: Când încercam să ne menținem sănătatea și tinerețea, toxinele pe care le acumulam din mediul înconjurător, în interiorul țesuturilor grase, denumite și gerontogeni își spun și ele cuvântul. Gerontogenii, sunt factorii de mediu care predispun și accelerează îmbătrânirea fiziologică a corpului, mai rapid decât rata normală de îmbătrânire. Potențialii gerontogeni include: benzenul, razele ultraviolet, radiațiile, chemoterapia, stresul fiziologic și fumul de țigară. Ultimele cercetări arată faptul că ritmul de îmbătrânire este accelerat în proporție de 50-70% de gerontogeni, ceea ce înseamnă că putem controla într-o mare proporție, viteza cu care îmbătrânim. În viitor vor putea fi definiți biomarkeri ai vârstei celulare ce vor putea fi măsurați și prin analize de sânge.
Pentru mai multe informații despre cei cinci factori care ne influențează sănătatea și starea de bine, te așteptăm sâmbătă, 24 martie la Hotel Sheraton.
Pentru înscrieri accesați link-ul următor, aici.
Comentarii