Twin Peaks, 26 de ani după

Twin Peaks, 26 de ani după

Când serialul Twin Peaks a fost difuzat în România, cultura noastră în domeniu se reducea la Dallas și Arabela, așa că impactul lui a fost de-a dreptul incredibil. Aveam 12 ani și ţin minte că o frică incredibilă mă lua de fiecare dată când începea un episod. Nu îmi era friccă atât de ce se întâmpla pe ecran, ci ca ai mei să nu mă prindă că mă uit la o chestie atât de bizară, atât de senzuală, atât de supranaturală și să-mi interzică să o fac. La școală vorbeam la nesfârșit despre Laura Palmer și agentul Cooper. Trăiam într-un orășel de provincie, de la munte, nu era greu să pricepi Twin Peaks, deși noi nu prea aveam restaurante unde să mâncăm plăcintă cu cireșe. Fetele erau toate Laura Palmer, băieţii Bobby.  Vecina noastră profă de engleză, stranie și rea cu elevii ei, era doamna cu bușteanul. De ob și de piticul Mike nu vorbeam. Ne era frică. La agentul Cooper visam oftând, nu erau agenţi de felul ăsta la noi în oraș, nici FBI-ul nu ne vizita. Ce nu înţelegeam noi, uitându-ne la povestea asta, era că, aidoma unora din Twin Peaks, visam să ne eliberăm, să plecăm, să înţelegem mai mult. Poate de-asta ne-a prins așa de tare. La 26 de ani după, am întrebat pe Facebook ce a însemnat serialul ăsta. O cascadă de sute de răspunsuri a venit. „Bufniţele nu sunt ceea ce par” încă mai bântuia prin minţile oamenilor. Muzica fusese ascultată și reascultată până la epuizare. A fost un răspuns special, care zicea că serialul ăsta ne-a eliberat de comunism. Piticul Mike rămăsese în topul celor mai spăimoase personaje văzute vreodată. 


Am primit povestioare despre oameni care au lipsit de la nunţi să nu rateze episodul, despre nuntași care, cu mire și mireasă, s-au pus în faţa televizorului să vadă ce se întâmplă. Cu oameni serioși, în deplasare de serviciu, care au mers după ei cu televizorul sport și au stat pe balcon să prindă semnal la momentul magic. Am auzit de sperieturi sinistre în care Bob i-a ridicat de pe canapea sincron pe toţi privitorii. De camere de hotel pline de zeci de oameni care voiau să vadă împreună serialul. Cineva chiar a glumit și-a zis că piticul Mike a emigrat în România, și-a făcut fermă pe fonduri europene și s-a căsătorit local. Altcineva a mărturisit că voia să se vopsească brunet ca să semne cu Dale Cooper și s-o cucerească pe Donna. O lume întreagă de vise și de amintiri s-a revărsat pe wall-ul meu. Și-atunci mi-am amintit că ăsta a fost, cu adevărat, cel mai smintit serial pe care l-am văzut vreodată. Întrebarea e, doar, cât de smintit o să fie noul Twin Peaks?



„O să ne vedem din nou în 25 de ani” i-a spus spiritul Laurei Palmer agentului Cooper în ultimul episod al celui de-al doilea sezon din Twin Peaks, care a fost difuzat în iunie 1991. O promisiune e o promisiune, chiar și pentru cel mai plin de îndoială serial al tuturor timpurilor. N-au fost chiar 25 de ani, ci aproape 26, dar iată că spiritele au dreptate și „bufniţele nu par ceea ce sunt”. Am hotărât să facem un exerciţiu de imaginaţie și să ne închipuim ce au făcut personajele copilăriei și adolescenţei noastre în acești 26 de ani de tăcere. În ce lumi au călătorit și cum vom găsi Twin Peaks-ul în noul serial eveniment creat de David Lynch și Mark Frost, care-și începe difuzarea pe 22 mai, la HBO România, disponibil și pe HBO Go.


Laura Palmer – decedata misterioasă



Actriţa: Sheryl Lynn Lee își va face cadou de 50 de ani apariţia în noul Twin Peaks, de altfel, serialul care a dus-o spre celebritate. Sheryl Lee a fost aleasă pe principiul „ieftin și local” de Lynch, care voia o actriţă din Seattle care să joace în primul episod, un mort. Nu e chiar un deal grozav pentru un actor treaba asta, dar moarta lui Lynch s-a dovedit a deveni cea mai faimoasă apariţie non-vie de pe televiziune. Sheryl o joacă pe Laura Palmer moartă real și moartă în viaţa de apoi, precum și pe verișoara Laurei, Maddy Ferguson. Sheryl și-a văzut de jucat teatru în ăștia 26 de ani, ba chiar a prins și niște roluri în filme ca Mama noapte (după cartea lui Vonnegut). Sigur, ea a rămas în capul oamenilor Laura Palmer și de-aici încolo, povestea acesteia o să o spunem.


Personajul: Laura Palmer e o adolescentă din orășelul Twin Peaks, cu păr blond și chip angelic, care are o viaţă secretă (cum altfel?) care începe să iasă la iveală atunci când e găsită ucisă într-un mod brutal. Regină a frumuseţii, fire caritabilă, răbdătoare, dezirabilă, mondenă, ascunsă privirilor, prostituată de lux, prietenă de nădejde, Laura e un personaj în care se văd nenumărate faţete ale feminităţii, de aceea a și devenit un subiect cult al anilor ’90. În serial, ea e MISTERUL și atmosfera halucinantă a episoadelor e dată inclusiv de apariţiile ei din viaţa de dincolo.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: Laura Palmer nu e o fantomă în sensul clasic al termenului, așa că nu i-a bântuit pe cei în viaţă, ci și-a construit o existenţă în viaţa de apoi, alături de tatăl ei Leland și de verișoara ei Maddy. Probabil că ei se află într-o stare asemănătoare cu viaţa de apoi descrisă de tibetani (Lynch introduce adesea în scenariu replici care se referă la înţelepciunea cărţilor religioase tibetane, ba chiar și referiri la Cartea tibetană a morţilor). Dacă e așa, probabil că Laura încearcă să se elibereze de moștenirea vieţii ei zbuciumate de pe pământ și să-și accepte moartea, astfel încât să se elibereze și să devină un spirit liber. Dacă nu vom vedea o reîncarnare spectaculoasă în noul serial (căci asta se întâmplă în literatura de specialitate budistă), atunci vom reîntâlni o Laura Palmer care a călătorit prin stadii diverse ale vieţii de apoi, în lumi de iad, cu fantome flămânde, lumi ale zeilor sau ale animalelor. Probabil că legătura ei cu agentul Cooper a continuat de-a lungul anilor, dezvoltându-se în funcţie de evoluţia ei spirituală, transformându-se într-un coach spiritual, nu numai un furnizor de informaţii despre  crimele din Twin Peaks.

Dale Cooper, agentul super-perceptiv


Actorul: Kyle Merritt MacLachlan îi era cunoscut regizorului David Lynch de la colaborări anterioare, iar MacLachlan chiar a declarat că agentul Cooper din Twin Peaks i se pare o dezvoltare a personajului pe care l-a jucat în Blue Velvet, un film noir, misterios, un clasic marca Lynch. MacLachlan a avut o carieră post-Twin Peaks atât pe marele, cât mai ales pe micile ecrane. L-am văzut de-a lungul timpului în Sex and the City, Desperate Housewives sau How I Met Your Mother și l-am auzit, de pildă, pe coloana sonoră a animaţiei Inside Out. Lynch a mărturisit că l-a ales tocmai pe el să fie personaj principal masculin pentru că are o faţă de încredere, e un tip pe care l-ai lăsa să te conducă într-o lume bizară, suprareală. Se pare că și Lara Flynn Boyle, colega lui de platou din Twin Peaks, a crezut asta pentru că a început o relaţie chiar la filmări (nu foarte lungă) cu el. 


Personajul: Dale Cooper este poliţistul de la FBI care vine în orășelul Twin Peaks să rezolve misterul Laurei Palmer. Nu e poliţistul clasic de serial, ba pe dos, o persoană care pare să deţină o puternică glandă supranaturală, care caută un adevăr din spatele adevărului. E cunoscător al tradiţiilor amerindiene și tibetane, vorbește cu o secretară acorporală prin mesaje înregistrate, mănâncă cantităţi nepermise de plăcinte (mai ales cu cireșe) și bea cafea neagră și bună. Are lipici la fete. Mai ales la fete din orășele mici care ar dori să respire aerul lumii largi.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: Dale Cooper a plecat din Twin Peaks după ce a rezolvat crima Laurei Palmer, dar și după ce și-a văzut dublura malefică. Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, în care detectivii se bazează pe indicii materiale, abilităţile de comunicare cu lumea de dincolo ale lui Cooper nu mai sunt așa de importante. Știe că în spatele crimei din Twin Peaks există ceva mai adânc decât i s-a relevat deja, ceea ce îl neliniștește și îi dă un nou drum în viaţă. Părăsește FBI și pornește într-o călătorie iniţiatică prin locurile sacre ale nativilor americani, reconectându-se cu spiritualitatea lor. Merge în Tibet, apoi hotărăște să se întoarcă în America, în California, unde deschide un centru de meditaţie și investigaţii spirituale. După anii 2000, centrul atrage din ce în ce mai mulţi moguli tech care sunt interesaţi de transhumanism și dezvoltare personală. Împreună cu unul dintre aceștia, dezvoltă un sistem care poate detecta niște unde misterioase, care ar putea fi spirite rele. Asistenta lui fără prezenţă fizică concretă, Diane, despre care a povestit unuia dintre cursanţii lui californieni, va fi inspiraţie pentru o aplicaţie numită Siri. Se va întoarce la meseria lui de bază pentru a birui răul adevărat din spatele crimelor din Twin Peaks.


Donna Hayward, prietena loială a Laurei



Actriţa: Lara Flynn Boyle a jucat în serial rolul celei mai bune prietene a Laurei Palmer, dar nu și în filmul care a urmat producţiei tv. De altfel, Lara Flynn Boyle a avut succes într-un alt serial după Twin Peaks, The Practice (o poveste cu avocaţi), și ar fi complicat să aibă două identităţi. Oricum, noua distribuţie nu o include. „Dar bufniţele nu sunt ceea ce par a fi.” 


Personajul: Donna Hayward este prietena cea mai bună a Laurei Palmer, fiica doctorului Will Hayward și a lui Eileen Hayward, o casnică într-un scaun cu rotile. Donna încearcă să afle adevărul despre uciderea Laurei și începe o relaţie sentimentală cu ultimul iubit al acesteia, James Hurley. Spre finalul seriei doi aflăm că Donna ar fi de fapt copilul biologic al afaceristului Benjamine Horne.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: 
Din ce în ce mai apăsată de conflictul dintre tatăl ei biologic și tatăl adoptiv, Donna pleacă din Twin Peaks și lasă înapoi întreaga ei viaţă, inclusiv pe James, mergând să locuiască în Seattle. Pe când se pregătește, într-un colegiu local, să devină profesoară, îl vede pe Dave Cooper la o emisiune tv povestind despre cazul Laura Palmer și decizia lui de a explora lumea imaterială. Viaţa ei e data peste cap, ajunge în California unde are câteva apariţii tv la showuri de scandal pe aceeași temă, în care vinde dezvăluiri din jurnalele secrete ale Laurei Palmer. Încearcă să vândă povestea unei edituri, dar se cufundă într-o lume de droguri și dependenţe care îi distrug șansele de a face ceva cu viaţa ei.


Audrey Horne – femeia fatală 



Actriţa: Sherilyn Fenn, interpreta lui Audrey Horne, a devenit după Twin Peaks unul dintre sex simbolurile începuturilor anilor ’90. De altfel, revistele și creatorii de modă s-au bătut pe ea, mai puţin regizorii. Chiar și așa, post Twin Peaks, Fenn a prins două filme interesante, Of Mice and Men și Boxing Helena, și, printre alte roluri tv, unul în sitcomul Rude Awakening.


Personajul: Audrey Horne e fata afaceristului local, o frumuseţe de 18 ani care încearcă să îl cucerească pe agentul Cooper, fără niciun succes. În serial, ea încearcă să îl ajute pe acesta și se infiltrează printre prostituatele de la bordelul One Eyed Jacks. Probabil una dintre cele mai sexy scene din istoria filmului e cea în care Audrey înnoadă cu limba o coadă de cireașă. Pe finalul seriei a doua devine activistă civică și e rănită într-o explozie.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: 
Explozia în care e prinsă, într-o bancă, o desfigurează pe frumoasa Audrey și îi ia siguranţa de sine specifică. Urmează ani de suferinţă fizică, dar mai ales psihică, închisă în casa tatălui ei, alături de fratele său Johnny, handicapat mental. Lumea lui limitată, dar copilăroasă și relaţia specială, aproape telepatică pe care o dezvoltă cu acesta, o fac, încet-încet pe Audrey să-și recapete încrederea și dorinţa de a salva lumea. Pleacă din Twin Peaks, spre disperarea părinţilor săi, și găsește cauze întotdeauna foarte îndepărtate de locul natal: ajută copii din Nepal, salvează prostituate în Cambodgia, lucrează cu ONG-uri în zone de conflict sau greu accesibile. Ce va face Audrey însă când se va întoarce?


Ben Horne – bogatul orașului



Actorul: George Richard Beymer, Jr a avut o carieră plină de succes în anii ’60 și ’70, debutând în filmul lui Vittorio De Sica, Stazione Termini. Au urmat Johnny Tremain, The Diary of Anne Frank și West Side Story. În Twin Peaks nu numai a jucat, ci a și fotografiat platoul și distribuţia, organizând o expoziţie cu fotografiile astfel făcute. Acum are 79 de ani. 


Personajul: Ben Horne deţine hotelul orașului, magazinul universal și alte afaceri care-l fac să fie cel mai bogat om din Twin Peaks. E tatăl lui Audrey și, aflăm târziu în serial, al Donnei și a avut o relaţie sentimentală și sexuală cu Laura Palmer înainte de moartea acesteia. Frecventează bordelul One Eyed Jacks, pare expansiv și agresiv și are mari conflicte interioare din pricina copiilor săi cărora nu le găsește prea multe calităţi.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: Accidentul fiicei sale Audrey și plecarea din Twin Peaks a Donnei, care nu-i acceptă paternitatea și nici măcar banii, îl fac pe Ben să piardă din ce în ce mai mult controlul asupra afacerilor sale și îl fac să nu mai ţină nici la aparenţe. Apetitul pentru prostituate și jocuri de noroc devine din ce în ce mai mare, iar astea combinate cu cele două valuri de criză economică din ultimii 26 de ani l-au făcut să piardă mare parte din avere. Soţia lui salvează ce poate de la distrugere și se separă de Ben, un bătrân din ce în ce mai acru și mai imposibil. Shelly Johnson, chelneriţa fermecătoare, ajunsă la vârsta a doua, devine iubita lui oficială și locuiește cu el în vechea ei casă din pădure.


Shelly Johnson – chelneriţa cuceritoare


Actriţa: Mädchen E. Amick a fost opţiunea lui Lynch pentru chelneriţa Shelly, care, de altfel, a devenit unul dintre cele mai populare personaje ale serialului. Mädchen a mai prins câteva producţii și după Twin Peaks, cea mai notabilă fiind cea în Sleepwalkers, un film după un Steven King. A mai jucat în sitcomuri, soap-opera și orice altă formă de serii inventate pentru televiziune.


Personajul: Shelly Johnson e chelneriţă la Double R Diner, a renunţat la liceu ca să se mărite cu Leo Johnson, camionagiu. Abuzată fizic și mental de soţul ei, Shelly evadează într-o relaţie ilicită cu Bobby Briggs, fostul iubit al Laurei Palmer. În sezonul al doilea, Leo ajunge imobilizat în pat, iar cei doi își continuă relaţia explicit, lângă el. Lucrurile o iau razna, dar e sigur că pe Shelly o vedem și în noul serial.


Ce-a făcut în ultimii 26 de ani: Scăpată de Leo, Shelly stă o vreme cu Bobby, doar că acesta hotărăște să se înroleze în armată și ea rămâne singură în Twin Peaks. La puţin timp după, rămâne însărcinată și naște un copil care ajunge la părinţii lui Bobby. Hotărăște să-și încerce norocul în afara orășelului natal și ajunge în California, unde visează să ajungă celebră. Parţial reușește, pozând în Playboy și participând la petrecerile din Playboy Mansion. Face o căsătorie de convenienţă cu un milionar bogat și foarte bătrân, ajungând subiectul preferat al tabloidelor. După moartea soţului, urmează procese lungi cu copiii acestuia pe care le pierde, rămânând fără bani și cu o dependenţă serioasă de alcool. Se întoarce în Twin Peaks și se combină cu bătrânul Ben Horne.


CITEŞTE 7 POSIBILITAŢĂ ÎN NOUL TWIN PEAKS

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!