Tudoran la Aliman
Cosmin Tudoran se plimbă cu un Volvo V90 prin via de la Aliman. Cosmin Tudoran bea un pahar de vin Alira. Cosmin Tudoran face o glumă. Cosmin Tudoran zice că e profu' de vin. Cosmin Tudoran e filmat când zice că e profu' de vin.
Ce ai căutat în vie la Aliman?
Liniștea, foșnetul frunzelor, strugurii de calitate și prietenii vinului. Din toate câte puţin.
Ce e asta cu culesul strugurilor cu eveniment? Muncă necalificată și neplătită?
Sunt acţiuni menite să adune oameni la un loc, să îi facă să înţeleagă metodologia vinificării, să pună vin în pahare și la final să ajute localnicii. Sunt evenimente frumoase, pe care odată ce le descoperi le vei îndrăgi, sunt sigur. Iar dacă mai ai legături cu rude ce știau ce e ăla CAP, e campanie. Nu politică, ci de cules.
Cum te-ai apucat de băut vin?
De vin m-am apucat serios când m-am lăsat de alte băuturi. Dar trebuie să precizez că era epoca în care consumul cantitativ era la cârmă. De vin serios m-am apucat după ce m-a fascinat o degustare. Mi-e teamă că de la o vreme vinul m-a apucat pe mine și nu invers.
Cum te-ai apucat de comentat vin?
De comentat nu prea o fac. Am învăţat niște reguli frumoase din domeniu, și anume să nu comentezi critic. Aș prefera să recomand, nu să comentez. Aș comenta alte lucruri la bordul unui vin, dar deja discuţia poate să alunece.
Cum te-ai apucat de filmat vin?
Mi-am dorit o nouă jucărie după muzică. Să investesc pasiune și energie în ceva ce cred, să mă joc uitând de reguli, să pot să creez lucruri cu aceeași pornire ca la „Vând fân“ și „Sorel“. Dar am așteptat mai mult, pentru că nu găsisem oamenii cu care să facem treaba asta, serialul #profudevin. Am dat de ei într-un final și suntem unde suntem. Vinul filmat e lucru de echipă, suntem mulţi acolo-n spate, vom mări coechipierii și cred că de la o vreme vom trece în semifinale. Vinul românesc merită atenţie nu doar aici, local, dar și pe-afară, de după graniţe.
Când te apuci de cântat vin?
Chiar next week, trebuie să trag un promo pentru o miniserie viitoare tot pe bază de vin, am ideea, n-am ajuns însă să apuc și microfonul. Dar vine. Vin vinuri bune, pe beat! Căci, nu-mi spuneam eu motto-ul de filozof leneș: vinul, noua muzică?
Crezi că se modifică în vreun fel relaţia românului cu vinul?
S-a cam modificat, zic. De la anii în care, coleg fiind de birou cu redacţia Vinul.ro, de unde am și furat meserie, ne strofocam să ducem campanii gen „Primăvara în alb“, „Vara în rose“, „Toamna în roșu“, erau doar câţiva producători de vinuri care militau pentru rose, de exemplu.
Acum nu doar că toţi produc, dar unii rămân fără stocuri de prin luna iulie. Vorba lui Cristoiu, de unde atâta rose?!
Ce zici, s-au modificat relaţiile? E omul nostru milenial mai atașat de vin?
Înclin să zic da.
Cum se bea vin ca să fii un băutor sofisticat?
Clișeistic spunând, vinul e poveste, ca să fii sofisticat, întâi trebuie să știi să asculţi. Cauţi detalii, înveţi lucruri, niţică geografie, oleacă de agricultură, asezonezi după gust cu puţină pedologie, amesteci toată călătoria asta senzorială și faci apel la memorie. Mai populezi și tu hardul propriu cu noi infirmaţii, că d-aia îl ai pe umeri.
Unde se bea vin în București?
Peste tot, dar recomand oricând winebarurile. Toate! Restaurantele au listate vinuri de asemenea, dar s-ar putea ca personalul să nu fie întratât de calificat încât să poţi discuta detalii. Nu-mi aduc aminte trei restaurante cu somelieri proprii, din păcate. Dar winebarurile stau excelent. Tasting Room (Floreasca), Vino (Dacia), Enoteka de pe Rosetti, Corks-ul din Centrul Vechi și lista continuă.
Ce vinuri românești bei și ai da și altora să bea?
Am producători preferaţi, zone viticole de care sunt mai legat sufletește, dar nu vreau să dau nume, că nu ar fi corect. Seria #profudevin urmărește soiurile autohtone, promovând locurile și producătorii. Cam asta aș răspunde și aici. Aș urmări de exemplu Feteasca Neagră în degustări comparative din aceeași ani, dar zone viticole diferite.
Află-ţi gusturile, descoperă gustul ţării tale, căci ulterior cu siguranţă ai ce oferi și altora. Nu te opri la „ăsta-i cel mai bun vin“, că greșești.
Interviul complet îl vom publica luni dimineața. Stați aproape!
Fotografii de Matei Buță.
Comentarii