Oamenii sunt ca vinul
Cosmin Tudoran clădește lădiţele cu struguri în vie. Cosmin Tudoran râde. Cosmin Tudoran își aranjează barba și culege un strugure.
Cosmin Tudoran se plimbă cu un Volvo V90 prin via de la Aliman. Cosmin Tudoran bea un pahar de vin Alira. Cosmin Tudoran face o glumă. Cosmin Tudoran zice că e profu' de vin. Cosmin Tudoran e filmat când zice că e profu' de vin. Niște zeci de mii de oameni, pe internet, îl cred și-și exercită pașnic, în România, împreună cu el, pasiunea pentru vinuri bune și vii nobile.
Până să-și găsească vocaţia digital-bahică, Tudoran a făcut multe alte lucruri. A cântat cu Cassa Loco chestii care-au intrat în dicţionarul urban de expresii, cum ar fi "vând fân" sau "nu ești tu un pic cam prost" sau "Făt Frumos cu paloșul gros". A făcut primul sitcom de adolescenţi din România, pe Pro TV, și a prezentat primul reality-show local, Vara ispitelor. A continuat relaţia cu muzica printr-o relaţie cu Maga de la Vunk, în proiectul Maga & Tudoran, o chestie foarte de la hipsteri pentru hipsteri. A călătorit și-a scris despre călătorii, a făcut-o pe majordomul prin filmuleţele Anei Morodan și și-a desăvârșit menirea de a îndemna oamenii să caute pacea mondială în serialul online Profu' de vin.
Când l-am sunat să îi propunem o copertă în vie, Tudoran era pe plecate către Aliman, o comună din Constanţa. "Și ce faci la Aliman?" l-am întrebat. "Culeg via!" ne-a răspuns și răspunsul a fost sincer pentru că Tudoran a pus osul la culesul de struguri din care vor ieși pe piaţă vinurile Alira ediţia 2017. Cât de bună treabă a făcut o să aflăm în câteva luni, până atunci trebuie să ne mulţumim cu răspunsurile lui despre vinuri, vii și băut și să sperăm că au fost sincere.
Ce ai căutat în vie la Aliman?
Liniștea, foșnetul frunzelor, strugurii de calitate și prietenii vinului. Din toate câte puţin.
Ce e asta cu culesul strugurilor cu eveniment? Muncă necalificată și neplătită?
Sunt acţiuni menite să adune oameni la un loc, să îi facă să înţeleagă metodologia vinificării, să pună vin în pahare și la final să ajute localnicii. Sunt evenimente frumoase, pe care odată ce le descoperi le vei îndrăgi, sunt sigur. Iar dacă mai ai legături cu rude ce știau ce e ăla CAP, e campanie. Nu politică, ci de cules.
Cum te-ai apucat de băut vin?
De vin m-am apucat serios când m-am lăsat de alte băuturi. Dar trebuie să precizez că era epoca în care consumul cantitativ era la cârmă. De vin serios m-am apucat după ce m-a fascinat o degustare. Mi-e teamă că de la o vreme vinul m-a apucat pe mine și nu invers.
Ce ai căutat în vie la Aliman?
Liniștea, foșnetul frunzelor, strugurii de calitate și prietenii vinului. Din toate câte puţin.
Ce e asta cu culesul strugurilor cu eveniment? Muncă necalificată și neplătită?
Sunt acţiuni menite să adune oameni la un loc, să îi facă să înţeleagă metodologia vinificării, să pună vin în pahare și la final să ajute localnicii. Sunt evenimente frumoase, pe care odată ce le descoperi le vei îndrăgi, sunt sigur. Iar dacă mai ai legături cu rude ce știau ce e ăla CAP, e campanie. Nu politică, ci de cules.
Cum te-ai apucat de băut vin?
De vin m-am apucat serios când m-am lăsat de alte băuturi. Dar trebuie să precizez că era epoca în care consumul cantitativ era la cârmă. De vin serios m-am apucat după ce m-a fascinat o degustare. Mi-e teamă că de la o vreme vinul m-a apucat pe mine și nu invers.
Cum te-ai apucat de comentat vin?
De comentat nu prea o fac. Am învăţat niște reguli frumoase din domeniu, și anume să nu comentezi critic. Aș prefera să recomand, nu să comentez. Aș comenta alte lucruri la bordul unui vin, dar deja discuţia poate să alunece.
Cum te-ai apucat de filmat vin?
Mi-am dorit o nouă jucărie după muzică. Să investesc pasiune și energie în ceva ce cred, să mă joc uitând de reguli, să pot să creez lucruri cu aceeași pornire ca la „Vând fân“ și „Sorel“. Dar am așteptat mai mult, pentru că nu găsisem oamenii cu care să facem treaba asta, serialul #profudevin. Am dat de ei într-un final și suntem unde suntem. Vinul filmat e lucru de echipă, suntem mulţi acolo-n spate, vom mări coechipierii și cred că de la o vreme vom trece în semifinale. Vinul românesc merită atenţie nu doar aici, local, dar și pe-afară, de după graniţe.
Când te apuci de cântat vin?
Chiar next week, trebuie să trag un promo pentru o miniserie viitoare tot pe bază de vin, am ideea, n-am ajuns însă să apuc și microfonul. Dar vine. Vin vinuri bune, pe beat! Căci, nu-mi spuneam eu motto-ul de filozof leneș: vinul, noua muzică?
Crezi că se modifică în vreun fel relaţia românului cu vinul?
S-a cam modificat, zic. De la anii în care, coleg fiind de birou cu redacţia Vinul.ro, de unde am și furat meserie, ne strofocam să ducem campanii gen „Primăvara în alb“, „Vara în rose“, „Toamna în roșu“, erau doar câţiva producători de vinuri care militau pentru rose, de exemplu.
Acum nu doar că toţi produc, dar unii rămân fără stocuri de prin luna iulie. Vorba lui Cristoiu, de unde atâta rose?!
Ce zici, s-au modificat relaţiile? E omul nostru milenial mai atașat de vin?
Înclin să zic da.
Cum se bea vin ca să fii un băutor sofisticat?
Clișeistic spunând, vinul e poveste, ca să fii sofisticat, întâi trebuie să știi să asculţi. Cauţi detalii, înveţi lucruri, niţică geografie, oleacă de agricultură, asezonezi după gust cu puţină pedologie, amesteci toată călătoria asta senzorială și faci apel la memorie. Mai populezi și tu hardul propriu cu noi infirmaţii, că d-aia îl ai pe umeri.
Unde se bea vin în București?
Peste tot, dar recomand oricând winebarurile. Toate! Restaurantele au listate vinuri de asemenea, dar s-ar putea ca personalul să nu fie întratât de calificat încât să poţi discuta detalii. Nu-mi aduc aminte trei restaurante cu somelieri proprii, din păcate. Dar winebarurile stau excelent. Tasting Room (Floreasca), Vino (Dacia), Enoteka de pe Rosetti, Corks-ul din Centrul Vechi și lista continuă.
Ce vinuri românești bei și ai da și altora să bea?
Am producători preferaţi, zone viticole de care sunt mai legat sufletește, dar nu vreau să dau nume, că nu ar fi corect. Seria #profudevin urmărește soiurile autohtone, promovând locurile și producătorii. Cam asta aș răspunde și aici. Aș urmări de exemplu Feteasca Neagră în degustări comparative din aceeași ani, dar zone viticole diferite.
Află-ţi gusturile, descoperă gustul ţării tale, căci ulterior cu siguranţă ai ce oferi și altora. Nu te opri la „ăsta-i cel mai bun vin“, că greșești.
Ce vinuri străine bei în România?
Îmi plac vinurile franţuzești de sud, nouăzeelandezele, cavele și spumantele. Beau ce pot, dar să fie cât mai diferit. Sunt zeci de mii de etichete, biblioteca e vastă și e păcat să nu mai deschizi și altă carte. Totuși, viaţa de weekend, ce începe de luni, nu poate pleca odată cu mira de ora 12, fără un bubbly. Căci de-asta l-am avut pe Napoleon și vorbele-i celebre despre șampanie. Cavă, prosecco, orice, dar cu bule să fie și obligatoriu brut. Adică sub 4 grame de zahăr pe litru.
Unii zic că vinul e poezie, alţii că e numai beţie. Unde te poziţionezi conceptual?
Cum ziceam mai sus, vinul e noua muzică pentru mine. Ăștia care sunt răutăcioși de susţin că e numai beţie sunt just fans on denial, vinul e băutura alcoolică ce-ţi lasă controlul. Vinul poate fi rap pe beat de 98, pop sălbatic de anii 90 sau curată simfonie, depinde de stare. Asculţi ce vrei, când vrei. Ideea ar fi să te bucuri sincer cât și să savurezi.
Ce e aia profu de vin? Ce ne poate învăţa așa un prof?
#profudevin vrea sa fie un serial info-edutainment, lifestyle, casual și cool, cu umor și voioșie care să îţi trezească mici curiozităţi. Vreau să fie un Decanter video. Te poate învăţa să călătorești, să consumi, să afli povești despre locuri pe care chiar dacă le știi nu le-ai ascultat cu adevărat. #profudevin e peiorativ, dar am auzit că dacă nu te lauzi tu nu te laudă nimeni. Iar regula mea e simplă: scoateţi (plural) un dop de plută sau, mai nou, desfiletează-un screwcap, ce naighba!
De ce prof și nu altceva?
Profa’ de sex nu mai era pe listă, așa că am rămas la profu’. Mi se pare funny ideea de dascăl de băutură, călătorie și fun.
Care a fost cel mai mișto episod de filmat?
Am râs mult la toate episoadele, sunt diferite și au momente epocale. Parcă totuși ultimul a fost cel mai consistent. Am filmat preţ de o săptămână în Oradea și regiune, am avut peste 20 de locaţii și s-a râs mult. Foarte mult.
E greu tare la filmări?
Foarte complicat. Mai sunt și probleme, căci se mai încălzesc vinurile, mai spargi câte-un pahar Riedel, îţi dai seama. Uneori nu mai avem baterie pentru lavalieră și trebuie să dăm stop la filmare, bem Cava, suntem obosiţi și trebuie să tragem trei duble. Mi-e și greu să închid ziua.
Ce ai de gând să faci în relaţia ta cu vinul în viitor?
Într-o noapte visam că un amic era într-un supermarket și mă sunase să-mi spună ce mișto și repede a luat el rose-ul de pe raft că mi-a văzut logo-ul pe sticlă. Am trecut prin multe cursuri de degustare, somelărie și mi-am dat seama că peste ceva timp mi-ar plăcea să torn vinul în sticlă, și nu din sticlă-n pahar. La asta visez. Visez și lucrez.
Cu linii armonioase, luxoase, și capacităţi pentru orice drum și vreme, noul Volvo V90 Cross Country este conceput pentru a îţi da posibilitatea de a face mai des ceea ce iubești. Designul și meșteșugul scandinav întâlnesc adevărata performanţă pe orice drum, în orice condiţii meteo, iar controlul la coborârea pantelor și tracţiunea integrală îţi asigură deplasarea în condiţii dificile.
Fotografii de Matei Buță.
Comentarii