S-a lansat Samsung Galaxy S8
Mă gândesc la ce să scriu despre Samsung Galaxy S8 din momentul în care am părăsit clădirea Here East din Parcul Olimpic din Londra, locul de lansare europeană a telefonului. Am mers pe străzile surprinzător de pustii ale East London și aveam un dialog schizofrenic cu mine: „Cum te-ai convinge să iei Samsung Galaxy S8?” Era o încercare pentru a-mi da seama cum aș putea să conving un om cu iPhone că Galaxy S8 e un telefon relevant.
Să-i spun de specificaţii tehnice? Contează pentru un om un ecran de 5,8 sau 6,2 inci, curbat, care pare că nu are colţuri și e spectaculos atunci când te uiţi la YouTube? Să-i spun de un procesor puternic și de 4 GB de RAM? Sau de capacitatea de stocare de 64 de GB, extensibilă cu 256 de GB dacă pui un card? De camera de 12 megapixeli care face niște imagini extraordinar de clare, dar pe alocuri nenaturale? Ce aș putea să-i spun unui om cu iPhone? Cum aș putea convinge pe cineva că Android nu e cu nimic mai prejos decât iOS, dar nici nu e mai sus. E doar un pic diferit. E ca și cum a-i convinge pe cineva că Mercedes e mai bun decât BMW. Sunt la fel din punctul meu de vedere, deși puriștii ar putea să mă contrazică, așa cum fanii radicali ai sistemelor de operare ar putea să-mi spună că sunt un prost. Dar, surprinzător, am puterea să spun că nu sunt.
Ce a lansat Samsung acum? O mașinărie care să te facă să uiţi de Note 7, telefonul care lua foc, dotată cu tot ce are mai bun piaţa în momentul de faţă și încă ceva în plus. Acel ceva în plus nu va conta în România, o piaţă relativ irelevantă. Nu va conta pentru tine că telefonul are un asistent personal numit Bixby, pentru că probabil că nu îl vei folosi. Nici că are Samsung Pay, pentru că nu-ţi pasă de un serviciu care nu merge în România (de plată cu mobilul în loc de cardul bancar). La fel cum nu-ţi va păsa foarte mult de Samsung Dex, un accesoriu de 200 de euro prin care poţi face din mobilul tău un calculator desktop. Cu puteri limitate. Și nu-ţi va păsa de toate astea, pentru că tu ești în căutarea unui telefon. Iar producătorii sunt astăzi în căutarea telefonului +. Pentru că toată lumea poate produce terminale mobile, dar așteptarea e să treacă la un nou nivel. Iar asta nu se întâmplă de câţiva ani.
Adevărul este că nu avem inovaţie în lumea telefoanelor mobile decât foarte rar. Apple a inovat pentru că a inventat nu atât telefonul cu touchscreen, ci telefonul cu aplicaţii. Acesta e, de fapt, punctul de turnură. Nu ţi-ai imagina astăzi o lume fără aplicaţii mobile, nu-i așa? Ceilalţi au urmat Apple. Microsoft a inovat lumea computerelor pentru că a pus în casele utilizatorilor un device pe care și-l permiteau și cu care puteau rezolva lucruri de care aveau nevoie: să scrie un document, să descopere informaţie, să înlocuiască mașina de scris. Anul acesta am văzut deja câteva telefoane de top – LG G6, Huawei P10, Samsung Galaxy S8. Acestea nu aduc nicio inovaţie, pentru că suntem în epoca upgrade-ului. În epoca în care Facebook se uită la Snapchat și împrumută toate caracteristicile.
Iar eu nu te-aș putea convinge să dai 3.500 de lei pe Samsung Galaxy S8, pentru că în vocabularul meu sună ca acel film de Luis Bunuel din 1977 – „Cet obscur objet du desir”.
Comentarii