Back to Black (Berry)
Unde se duc dinozaurii când se duc? Am avut în lumea telefoanelor mobile numeroase branduri care au apus. A fost Nokia. BlackBerry. Alcatel. Philips. Multe dintre ele s-au dus odată cu apariţia iPhone-ului, creșterea Samsung și avalanșa de branduri chinezești venite pe piaţă... Nu e nicio vină a brandurilor care sunt lideri acum, ci incapacitatea de adaptare a celor de dinainte. Nokia avea cel mai bun smartphone din lume când a fost lansat iPhone. Nokia in vremea aceea aveau un smartphone mai bun decât cel de la Apple. A fost mai bun multă vreme, din punct de vedere tehnic. BlackBerry aveau utilizatorii business, dar nu au înţeles că ecranele chiar contează și că lumea se îndreaptă dincolo de tastaturi fizice.
Iată-mă astăzi. Sunt pe vârful clădirii UFO din Bratislava, cocoţată în vârful unui pod. Bate vântul și clădirea se mișcă precum un bloc din Pantelimon la 4 grade pe scara Richter. Două televizoare stau să cadă, dar aparent asta e obișnuinţa aici. Sunt la conferinţa organizată de BlackBerry. Înainte de toate, vine întrebarea: mai există BlackBerry? Da, iar acum lansează un nou telefon, numit Keyone, un Android cu tastatură fizică și ecran tactil, un hibrid al celor două lumi: lumea pierdută de BlackBerry și cea pe care a dominat-o. E despre lumea nouă și lumea veche. Un velier cu motor. BlackBerry Mobile, divizia de telefoane mobile, s-a separat de compania-mamă din Canada. Astăzi e deţinută de chinezi, TCL Communications. TCL a achiziţionat drepturile de licenţiere a brandului, are și o mare parte din fosta echipă de la BlackBerry. Încearcă să se reinventeze prin terminale cu Android. Planurile nu sunt uriașe. Poate în România se vor vinde câteva mii, dacă lucrurile merg cum trebuie.
Oricum, BlackBerry Keyone nu e un telefon de masă. Nu e un telefon adaptat la generaţia tactilă care stă pe YouTube şi consumă conţinut video în permanenţă. E un telefon de adulţi. BlackBerry, dacă va mai reveni, nu va fi niciodată o firmă care să producă dispozitive de distracţie. Va fi o companie serioasă, ca și negrul din materialele de prezentare. Hello darkness, my old friend. Iar pariul BlackBerry, sub conducerea chinezilor, merge pe lucrurile care au dus-o în top: securitate și business.
Am avut ocazia de a sta o oră cu acel telefon. Sunt unul dintre melancolici. BlackBerry Keyone mi-a plăcut, deși are limitările sale. Cu toate acestea, ar fi o întoarcere înapoi. Tastatura nu e neapărat mai rapidă decât cea virtuală, pentru că sunt atât de obișnuit să scriu pe ecran, că mă încurcă feedback-ul fizic. E modernizată, în schimb, și are comenzi tactile și butoanele pot fi comenzi rapide pentru anumite funcţii și aplicaţii. Ca aspect general, telefonul e foarte gros și, faţă de spectacolul oferit de unele dispozitive cum ar fi Samsung Galaxy S8, iPhone, chiar Huawei, device-ul pare unul scorţos. Dar nici nu vrea să fie altceva. BlackBerry Keyone e probabil primul telefon original din ultima vreme, deși reinventează un lucru de acum 10 ani. Într-o lume cu dreptunghiuri banale, dar foarte performante, Keyone e interesant.
Comentarii