Destinaţii de vacanţă unde vrem şi unde ne permitem
Corpurile lucrate la sală sau la birou, la aparate sau tastatură, cer soare, mare și nisip. În fiecare an, dacă se poate. În fiecare vară. Cel puţin o dată. Unde le ducem? Unde vrem. Și unde ne permitem.
UNDE VREM: THAILANDA
Vara plouă cu preţuri prietenoase. O excursie în Thailanda e costisitoare tot timpul anului, însă în perioada de vară preţurile sunt mai prietenoase. Asta pentru că e perioada ploioasă și nu foarte mulţi turiști riscă să-și petreacă zilele libere în hotel privind la mare. Dar și cine riscă află că plouă zilnic, o oră-două sau mai puţin, iar în rest soarele arde cât e ziua de lungă. Oferta depășește cererea, iar destinaţiile au nume arhicunoscute: Krabi, Phuket, Phi-Phi, Hua Hin etc.
Apus de soare în Ko Samui
UNDE NE PERMITEM: TENERIFE
O insulă care are de toate, de la munte la mare. Cea mai mare insulă din arhipelagul Canarelor are de toate: păduri tropicale, deșert, munţi înalţi, vulcani și plaje nesfârșite. Este destinaţia favorită a britanicilor, însă este populară și în rândul turiștilor germani sau italieni. Și români, cu siguranţă. Veţi avea surpriza să găsiţi mulţi conaţionali în industria turistică locală, lucru bun atunci când sunteţi la restaurant și nu știţi ce să comandaţi.
Parcul Naţional Teide
UNDE VREM: MALAEZIA
Piramida luxului: Langkawi, Penang, Pangkor Laut. Ca în Thailanda, vara e şi aici un anotimp ploios, cu menţiunea că insulele din partea de vest a Malaeziei sunt mai puţin afectate de muson și au nisipul la fel de alb, mare cristalină și palmieri umbroși. Perla coroanei aici este insula Langkawi, cu facilităţi pentru toate buzunarele și vârstele. Penang vine din urmă cu atmosfera colonială și cea mai bună bucătărie din Malaezia, iar Pangkor Laut este undeva în vârful piramidei luxului.
Pangkor Laut
UNDE NE PERMITEM: GRECIA
Preţuri bune în Paralia şi Halkidiki. Cu mașina proprie, autocarul sau avionul, Grecia e atât de aproape, de frumoasă și de ofertantă, încât nu va lipsi niciodată din topul destinaţiilor de vară. Așadar: Paralia sau Halkidiki – preţuri foarte bune, Mykonos – distracţie până la ziuă, Creta – resorturi luxoase, Santorini – apusuri imposibil de descris.
Biserică bizantină în Voila, Creta
UNDE VREM: BRAZILIA
Dacă n-ajungeţi la Rio, n-aţi văzut nimic. Nu rataţi Rio de Janeiro și staţiunile din apropiere. Plajele poartă nume de cântece: Copacabana, Ipanema, zborurile sunt la preţuri cumsecade, este un loc minunat în care să stai și să privești localnicii sau să te prinzi cu ei în samba sau într-o partidă de fotbal de plajă. Vremea e bună și caipirinha e tare. nu se zgârcește nimeni la cachasa.
Vedere aeriană din Rio de Janeiro
UNDE NE PERMITEM: CROAŢIA
Zboruri directe la Zagreb, începând din luna mai. Din mai, Croatia Airlines începe zboruri directe București-Zagreb, iar de acolo posibilităţile de vacanţă la mare, pe plajă, sunt nelimitate. Fie că alegeţi o staţiune cu nume rușinos sau una cu un nume pe care să-l pronunţaţi cu la fel de multă plăcere, nu veţi fi dezamăgiţi. Preţurile au crescut în ultimii ani, dar combinaţia de plaje cu nisip, păduri de pin și stânci e spectaculoasă. Alegeţi cazare la localnici sau în locuri inedite. Cum ar fi șapte nopţi într-un far, pe o insulă?
Orașul istoric Dubrovnik
UNDE VREM: JAPONIA
Okinawa e cu totul altceva decât vă așteptaţi. Există un cuvânt în limba japoneză ce înseamnă soare, palmieri, apă de cristal, peștișori nemo și jungle virgine. Acesta este Okinawa. Vă amintim, desigur. Însă în insulele din arhipelagul Okinawa (două ore zbor de la Tokyo) găsiţi toate aceste lucruri și mai mult: minunata dietă locală, ce garantează o speranţă de viaţă de peste 100 de ani.
Ishigaki, una din insulele din Okinawa
UNDE NE PERMITEM: AUSTRIA
Un lac adânc cât o piscină, unde puteţi face kite-surfing. Nu e la mare, la fel ca Ungaria, dar are un lac cu plajă la graniţa cu Ungaria. Neusiedler See. Mare cât o mare, nu foarte adânc (1,80 m cam peste tot), apă caldă, gazde prietenoase. E singurul loc din centrul Europei unde puteţi face kite-surfing la nivel profesionist. Satele din jur au niște restaurante mici, de familie, unde veţi mânca cel mai bun șniţel și veţi putea gusta din producţia locală de vinuri. Inedit și pentru orice buzunar.
Lacul Neusiedler
Text: Răzvan Marc
Fotografii: Getty Images
Comentarii