Mai mâncăm carne sau nu?

Mai mâncăm carne sau nu?

Câtă vrei. Dar trebuie să îţi asumi consecinţele. Aici ai foarte mulţi factori colaterali, cum ar fi restul alimentelor și modalitatea de preparare, dar pentru un bărbat activ fizic se poate merge până la 100- 150 g de carne pe zi, iar pentru o femeie, până la 50-100 g, fără riscuri care să poată fi dovedite știinţific.


În contextul dezbaterilor aprinse și polarizării atitudinilor, întâi ar trebui să definim ce înseamnă „carne”. Vorbim doar despre ţesutul muscular al animalelor sau și despre alte părţi? Slănina, organele, măduva, șoriciul (colagenul) înseamnă tot carne? Peștele are carne sau nu? Fructele de mare (scoicile) sunt tot carne? Renunţarea la carne (sau chiar orice aliment de origine animală) devine din ce în ce mai populară, definită de multe ori ca „veganism”. Deși veganismul este o filosofie relativ nouă (câteva zeci de ani), astfel de propuneri au existat încă din cele mai vechi timpuri. Grecia antică – prin filosofie, pe care fiecare o putea adopta sau nu sau India – chiar prin legi pentru protecţia animalelor.


Argumentul etic 

Argumentul etic este foarte puternic: dacă omul este o fiinţă evoluată, ar trebui să își procure hrana fără să producă suferinţă și distrugeri ireparabile aspura mediului. Iată un motiv nobil și care nu poate fi combătut, pentru că este alegerea fiecăruia ce să mănânce. Personal, îi apreciez și îi respect pe cei care îl afirmă. Fructele de mare nu au sistem nervos (unii spun că nu simt durerea), deci partea cu suferinţa nu este valabilă în acest caz, cum nu este valabilă nici teoria „toxinelor” pentru colagen, o proteină foarte curată, fară contaminanţi. Iar plantele „aud” când sunt mâncate și încearcă să se apere – arată un experiment știinţific. 


Argumentul ecologic 

Argumentul ecologic poate porni de la ideea simplistă că „pentru un kilogram de carne se consumă cinci kilograme de cereale” și până la gazul de seră (metan) produs în tubul digestiv al rumegătoarelor. Dar turme de bizoni existau în America și înainte de noi. Se poate produce carne și din iarbă, așa cum este natural. Sigur, mai scumpă, mai puţină, dar se poate. Sporul populatiei în zone unde oamenii nu dau doi bani pe ecologie sau pe suferinţa altora este foarte mare, deci, dacă dăm jos ochelarii de cal, observăm că în jurul nostru lumea are cu totul alte direcţii în care merge. Miliarde și miliarde de oameni care au cu totul alt sistem de valori.


Argumentul medical 

Argumentul medical/fiziologic nu stă în picioare. Miturile despre „omul ierbivor” sau „carnea cauzatoare de cancer” nu se susţin din punct de vedere știinţific. Comparaţiile trebuie făcute între un regim vegetarian (sau vegan) și o dietă omnivoră sănătoasă, nu cu o dietă „junk-ivoră”. Normal că te simţi mai bine dacă, după o viaţă de mâncat gunoaie, treci la un regim bazat pe plante, dar asta nu înseamnă că e optim. Pot fi aduse argumente împotriva anumitor modalităţi de preparare a cărnii (arsura este cancerigenă, într-adevăr) sau pentru excesul diverșilor nutrienţi, dar generalizarea este forţată. Superioritatea unei filosofii de viaţă se demonstrează prin exemplul personal și prin educarea celorlalţi, nu prin simpla ei afirmare, autosuficienţă și cu accente de insultă pentru cei care își trăiesc viaţa diferit.



E SUFICIENT SĂ MÂNCĂM DOAR PLANTE?


Aportul unor nutrienţi esenţiali din surse exclusiv animale poate fi subiect pentru dezbatere, adevărul este că îi putem obţine și din suplimente nutritive, dacă ne dorim să fim sănătoși: vitamina B12, vitamina A, omega 3 cu catenă lungă (DHA, EPA), fierul, zincul. Pe unele le putem obţine și din plante, dar mai greu. Mai ales copiii, femeile însărcinate, bătrânii, sportivii.


PUTEM SCHIMBA CEVA?


Deși natura însăși a trimis în eternitate nenumărate specii și indivizi de-a lungul miliardelor de ani, ar trebui să ne îngrijoreze că specia noastră contribuie în ultima vreme la dispariţia a numeroase specii de animale și plante, iar perspectivele sunt sumbre. Procesul va continua în mod accelerat, reducând biodiversitatea și punând în pericol chiar propria noastră existenţă. Asta fără să mai ţinem cont și de poluare.

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Iarna se face forma pentru vară

Iarna se face forma pentru vară

13 motive care pot modifica greutatea corporală

13 motive care pot modifica greutatea corporală

Cum scap de Colesterolul mare

Cum scap de Colesterolul mare

Tri Blend Select | Herbalife Nutrition

Tri Blend Select | Herbalife Nutrition

Laptele vegetal: mai sănătos?

Laptele vegetal: mai sănătos?

Putem oare opri, încetini sau chiar inversa afectarea ficatului?

Putem oare opri, încetini sau chiar inversa afectarea ficatului?

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017