Un cocktail ușor, de vară
A marcat istoria Italiei și a Statelor Unite deopotrivă. Este amărui, ușor alcoolizat și mi se pare ideal pentru perioada aceasta din an.
Dacă vrei să ai în pahar un strop de soare, dar și o licoare care să-ţi înlesnească digestia în vremea siestei, fără dureri de cap, băutura pe care ţi-o recomand se numește Americano. Când îl comanzi în Europa, este bine să precizezi că vrei un cocktail, nu o cafea, pentru că pe bătrânul continent așa mai numim și o cafea neagră simplă sau, mai nou, un espresso lung. Vermutul a ajuns în America pe la începutul secolului al 19-lea, odată cu primele valuri mari de imigranţi italieni. Vinul acela ceva mai tare și ușor amărui, produs mai ales în nordul Italiei, a cucerit marile orașe și a devenit un ingredient de bază pentru primele cocktailuri. Prima reţetă cu vermut este menţionată în istorie pe la 1868, în restaurantul Delmonico din New York. Este un aperitiv făcut cu vermut, bitter și soda, strămoșul cocktailului Americano de astăzi.
Când turiștii americani au început să viziteze Italia și să-și petreacă vacanţele de vară cutreierând această ţară în lung și-n lat, italienii au aflat că ei preferă să bea vermutul cu bitter, sau în combinaţie cu alte lichioruri, și cu sifon. Așa a apărut, pe la sfârșitul secolului, expresia „vermut a l'americano” sau, mai simplu, „l'Americano”. Însă pe vremea aceea Americano era mai degrabă o idee decât o reţetă. Acest lucru s-a schimbat pe la 1920, când cel mai cunoscut producător de bitter din Italia, Gaspare Campari, a pus monopol pe ideea de Americano și a brevetat prima reţetă oficială a acestui cocktail. Această reţetă destul de simplă, preparată pentru prima dată chiar de Campari în barul său din Milano, a rămas la fel până în zilele noastre: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roșu), un strop de sifon și o felie de lămâie.
În epocă au mai apărut și ușoare variaţiuni ale popularului cocktail, care au rămas la fel de celebre ca Americano. De exemplu, Americanino, care este mai scurt și combină 25 de ml de vermut alb dulce cu aceeași cantitate de bitter ceva mai amar decât Campari, cum este Braulio, care seamănă întrucâtva cu Fernet Branca sau Amaro Montenegro. Dar mai ales Negroni, inventat de contele cu același nume, un personaj foarte monden în Florenţa, care, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Anglia, a cerut să i se înlocuiască sifonul din Americano cu o măsură de gin.
Alte cocktailuri cu vermut
Dacă Americano nu vă surâde, puteţi alege un alt cocktail cu vermut. Oricare dintre ele rimează cu vremea de-afară și o să vă însenineze și mai mult această vară.
Antoine - o băutură la modă în unele regiuni din Franţa, unde se prepară numai cu Dubonnet. Însă orice vermut roșu franţuzesc este bun dacă este combinat în părţi egale cu un vermut sec alb, într-un pahar de vin roșu bine răcit înainte.
Ferrari - se regăsește destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal plin cu gheaţă, se pun două măsuri de vermut sec și o linguriţă de Amaretto.
Vermut Cassis - într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheaţă, amestecaţi trei părţi de vermut sec cu o parte crème de cassis și un strop de sifon sau apă minerală.
Scris de Dragoș Vărșandan
Fotografii Getty Images
Comentarii