Un cocktail legendar

Un cocktail legendar

Zilele acestea de toamnă, cu vreme ușor schimbătoare, ne stimulează apetitul pentru băuturi ceva mai aromate, însă nu mai puțin răcoritoare. Probabil de aceea cocktailurile de sezon includ mai mereu lichioruri și bitteruri italienești. Cum este, de pildă, Negroni, un cocktail foarte popular în cafenelele din Italia, între cele două războaie mondiale. A devenit între timp un clasic, cunoscut în întreaga lume, și mai nou și-a făcut loc și în barurile din București. Dacă nu ați făcut deja cunoștință cu această băutură, iată ce trebuie să știți despre ea înainte de prima degustare.


S-a născut în anul 1919, în Florența. Legenda spune că într-o bună zi, pe terasa barului Casoni și-a făcut apariția contele Negroni, un personaj cunoscut în oraș, foarte excentric și chefliu. Pe vremea aceea era la modă Americano (un amestec de vermut dulce, Campari și sifon). Contele a cerut un pahar de Americano făcut ceva mai tare și i-a sugerat barmanului să înlocuiască sifonul cu gin, pentru că tocmai se întorsese de la Londra. Ceea ce părea la momentul respectiv o idee proastă, pusă pe seama excentricității contelui, s-a transformat mai apoi într-o modă. În scurt timp, toată Florența comanda Americano „cum îi place lui Negroni”, apoi moda s-a propagat în toată Italia și, după război, în toată lumea, mai ales prin contribuția nemijlocită a soldaților americani.



Rețeta lui este destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheață, amestecați în părți egale vermut dulce (Martini roșu), Campari și gin. Garnisiți apoi cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie. Unora poate să li se pară un amestec ciudat, dar succesul de care se bucură după atâția ani este cumva explicabil: o dată pentru că este o băutură foarte bine echilibrată (tărie, dulceamar, amestec de plante și condimente distilate care merg bine împreună) și apoi pentru că e foarte simplu de făcut și foarte greu de „zbârcit”. Primul gust e întotdeauna neobișnuit și poate chiar ușor agresiv, din cauza bitterului.


La jumătatea paharului însă, papilele se obișnuiesc cu gustul și începi să te bucuri de arome. Pentru cei care suportă cu greu amestecul celor trei tării și concentrația lor alcoolică conjugată, există și o variantă mai light, în care poți înlocui Campari cu Aperol, Martini roșu cu Dubonnet și folosești un gin mai puțin sec (cum sunt, de pildă, Hendricks sau Botanist). În ultima vreme, mai ales în Statele Unite, întâlnești tot felul de variațiuni și rețete „îmbunătățite” de Negroni. Însă eu m-aș obișnui mai întâi cu rețeta clasică și abia apoi m-aș aventura să improvizez.


Un lucru este cert: în ultima vreme am văzut puțini cunoscuți care au gustat Negroni și nu au cerut un al doilea pahar. Prin urmare, îndrăzniți și gustați! Aveți mari șanse să fiți impresionați.


Rudele lui Negroni
Negroni sbagliato: ginul se înlocuiește cu un spumant sau un Prosecco.
Boulevardier: un cocktail similar care folosește whiskey în loc de gin.
Negroni olandez: punem Jenever (gin de Geneva) în loc de ginul sec britanic.
Old Pal: se folosesc un vermut sec și whiskey canadian de secară.


Cine-a fost Negroni 

Pascal Olivier de Negroni, căruia i se atribuie invenția cocktailului cu același nume, s-a născut în insula Corsica, în castelul San Colombano. La 18 ani s-a înrolat în armata franceză, alături de care și-a petrecut, în fapte de o notabilă vitejie, aproape toată viața. A fost și decorat cu legiunea de onoare.


Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului