Savori noi în oraș: AV8
Îmi place să fiu la curent cu chestiile noi din orașul meu, așa că atunci când am primit invitaţia de „grand opening” de la AV8, știam despre ce e vorba, întrucât exista deja o mică vâlvă în bula în care mă învârt eu. Așa că am onorat-o cu plăcere într-o seară de ianuarie în care m-am simţit ca în orice capitală cumsecade de pe Bătrânul Continent când se lansează o chestie „cosy”: protipendadă (l-am salutat pe Ciprian Marica, un băiat destul de pretenţios cu ieșirile), discuţii subţiri, bucate fine, prosecco în care se bălăcea câte o căpșună - cred că am degustat vreo cinci fructe, calculaţi și voi câte pahare să fi fost.
Întâi de toate, ce e AV8? O abreviere, desigur, de la adresa în sine - Aviatorilor 8, unul dintre noii poli ai industriei ospitalităţii din București. Cu acest restaurant, foarte modern, zona se întregește cu o ofertă de mâncare și relaxare care a cam lipsit din Piaţa Victoriei, în sfârșit, ai lângă clădirea Guvernului o multitudine de opţiuni culinare, așa cum era și cazul cu o zonă ultracentrală.
Și ce e special la acest restaurant care te întâmpină cu savorile unei bucătării internaţionale? S-o luăm metodic. O dată, că e un loc multifuncţional, ideal pentru o masă selectă, de business ori de bonton, dar și pentru „loisir” - hai că am mixat o groază de cuvinte străine, dar pariez că v-aţi prins ce vreau să zic: AV8 e un amplasament unde n-ar tuși nici londonezii, nici parizienii.
Cred că micul dejun la borcan e cu adevărat aparte - ce ziceţi, fetelor, de Granola de vanilie, fructe de pădure, struguri, banană și migdale? Bine, eu, ca unul care și-a dezvoltat reflexe sănătoase (facem plinul dimineaţa, că nu știm cât de lungă va fi ziua!), aș opta pentru ceva mai consistent, bunăoară, niște brânzică de burduf topită într-un cuib de mămaligă, acoperit cu un ou copt și decor de bacon crocant, măcar să știu o treabă! Să nu uit, de la 1 februarie, micul dejun se poate lua de la 8:30, iar programul ţine până la miezul nopţii (restaurantul s-a deschis cu orarul 12:00-0:00).
La prânz, sunt ispitit să mă răsfăţ cu piept de raţă și piure de trufe cu reducţie de vin roșu, portocală și anason. Dacă sunt pe grabă - asta mi se pare o altă facilitate: fiind chiar la gura metroului, te poţi repezi aici și dacă nu ești chiar în preajmă, deși, cinstit vorbind, în Piaţa Victoriei totul e aproape! -, degust burgerul Calzone, mica vedetă, suculentă și săţioasă, a meniului.
Altă opţiune pe care aș alege-o cu ochii închiși, dar atent la silueta mea, ar fi ceva ușor și gustos: cod loin cu avocado și chorizo. Dacă nu vii cu metroul, ai la dispoziţie parcarea subterană, prima oră fiind gratuită, iar ulterior ai reducere de 60%. Partea mișto e că găsești și cafea „to go”, așa că dacă te presează timpul și nu ești pe „loungereală” (zău că n-am inventat eu acest barbarism!), intri, deguști ceva, zăbovești cât ai treabă la bar, iei cafeaua și te-ai dus! Dar îţi zic eu că savorile, amplasarea, ambianţa și chiar preţurile te vor îmbia să revii. Eu așa o să fac.
Horia Ghibuţiu
E gazetar freelance, dedulcit la mediul digital după un sfert de veac în care a slujit tiparul.
Comentarii