Milu Café, o cafenea care e mai mult decât despre prietenie

Milu Café, o cafenea care e mai mult decât despre prietenie

Când Ștefan și-a întrebat oștenii „biscuiţi?”, aceștia au răspuns hâtru: „biscuim, Măria Ta”. Biscuiţii de care vorbim azi, cei dintr-o cafenea plină de farmec, nu sunt însă de glumă. Cine nu știe Bărăţia Bucureștilor? E drept însă că puţini știu că această veche stradă din Capitală își trage numele de la biserica omonimă, iar aceasta, la rândul ei, de la cuvântul maghiar care înseamnă prieten: „barát” (odinioară, bărăţiile erau mănăstiri franciscane). Pe această stradă cu parfum istoric se găsește Milu Café, o cafenea care e mai mult decât despre prietenie. E despre familie, nu numai pentru că e deţinută de un cuplu, ci și pentru că atmosfera care te întâmpină e intimă și caldă.



Iar în această cafenea găsești de papa chestii care ţin de foame și pe care le pui îndeobște pe o farfurioară atunci când savurezi o cafea. Zic savurezi, pentru că și cafelele sunt speciale aici. Ele trebuie consumate alene, în niciun caz ca pe shot-urile pe care ni le „injectăm” dimineaţa înainte de a pleca la treabă, ca să deschidem ochii.


Dar să ne întoarcem la biscuiţi, chiar la cei originari, datând din antichitate, mai precis din perioada Imperiului Roman, când au fost inventaţi – își trag denumirea de la bis cotus (copt de două ori). În Evul Mediu, producţia s-a dezvoltat. În evul Revoluţiei Industriale, s-a rafinat. Atunci au apărut biscuiţii Garibaldi, un fel de sandvișuri subţirele cu coacăze, botezaţi după generalul Giuseppe Garibaldi, vajnic unionist, care a călătorit odată (1854, pentru conformitate) în Anglia, unde acești biscuiţi au început să fie produși, șapte ani mai târziu. Ţineau de foame acești biscuiţi? Oho, și încă cum! Fiindcă oștenii lui Garibaldi, prinși în campanii istovitoare, se cam confruntau cu foamea (așa a apărut și o legendă, să-i zic așa, urbană, legată de biscuiţii Garibaldi: cică iniţial erau simpli pesmeţi înmuiaţi în sânge de cal, brrr!).



Cumva, biscuiţii din cafeneaua de care vă vorbesc azi sunt înrudiţi cu acele sandvișuri cu coacăze. Ţin de foame, sunt savuroși, au extrem de puţin zahăr (de trestie). Sunt produși sub brandul propriu, disponibili în variante cu cacao, ciocolată, ghimbir, trandafiri și nu-ţi abat papilele gustative de la experienţa degustării unei cafele bune, poate chiar a casei, prăjită într-un anume fel care îi conferă o savoare specială. Alături de acești biscuiţi speciali, vegani, cum îi place patronului să-i prezinte, se găsesc și batoane îndulcite cu miere. Face furori cel cu merișor și goji, savuros și săţios. 



Cafeaua face toţi banii


Azi, când există atât de multe și de variate oferte pe piaţă, cum știi că vei bea cu adevărat o cafea bună? Sigur, contează enorm provenienţa ei (la Milu vei găsi cafea din Honduras, Guatemala, Brazilia, Etiopia, India, adică zone cu culturi de prestigiu), cum a fost prăjită, preparată, chiar și servită. Într-o cafea bună intră însă și chestiuni ce nu pot fi cuantificate și n-au legătură cu procedura, străveche sau novatoare, de preparare. Adică ambianţa și compania. Or, exact asta ţi se oferă la Milu, dincolo de savoarea unor cafele ce merită fiecare bănuţ și care trebuie consumate, desigur, fără zahăr (are patronul o vorbă – gustul pe care ţi-l oferă cafeaua, zahărul ţi-l ia, ocupându-ţi limba). Adică ambianţa acestei cafenele ca o sufragerie plasată în mijlocul orașului sporește savoarea unor cafele servite ca la carte și a unor biscuiţi pe care să-i ronţăi agale, ca pe slow food, bucurându-te în tihnă de clipe prea sofisticate ca să le poţi pune pe Instagram.

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului