Mâncarea în vremea protestelor

Mâncarea în vremea protestelor

Am ieșit aproape în fiecare seară la protestele din Piaţa Victoriei și cred că are o noimă să menţionez asta chiar și în recenzia de la rubrica FOOD, dintr-un motiv extrem de simplu: totul, inclusiv mâncarea, are de-a face cu orașul și ţara în care trăiesc. Îmi doresc o ţară în care să nu-mi fie rușine să trăiesc și-n care viaţa – și mâncarea! – să fie bune. Dar așa cum nu pot înghiţi o mâncare necomestibilă, așa nu pot înghiţi nici un mod de guvernare defectuos. De ce ies? De ce ieșim atât de mulţi? Cred că Mircea Cărtărescu, într-un articol scris pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, a sintetizat minunat: „Ne adunăm în fiecare seară în fiecare oraș din România, pe întuneric și pe ger. Stăm în cerc și bem ceai fierbinte din termosuri. Strigăm sloganuri pline de ironie. Nu sperăm că-i vom da jos pe cei care ne oprimă și ne fură. Nu sperăm că vom scăpa neacoperiţi de noroi. Nu sperăm că ne va ajuta cineva dinăuntrul sau din exteriorul ţării. Nu ne bazăm decât pe noi, pe puterea noastră, a celor fără nicio putere. Vrem să ne reinventăm ca popor și ca cetăţeni. Vrem să ne putem privi în ochi, în oglindă, fără să ne fie rușine. Iar dacă noi putem, puteţi și voi.”


Și-acum să vă povestesc despre un restaurant pe care-l consider foarte bun, reprezentativ pentru bucătăria italiană – îi și zice „vera cucina italiana” – și situat în buricul târgului, pe Xenopol 8-10 (zona Icoanei): Il Villaggio. Revin aici de fiecare dată cu plăcere, iar în duminica în care protestatarii au realizat un moment de graţie al „revoluţiei celularelor”, cum exemplar a definit mișcarea Vladimir Tismăneanu, respectiv „tricolorul”, a fost și convenabil: de la restaurant până în Romană am făcut câţiva pași, ca să se așeze mâncarea, apoi am luat metroul spre Piaţa noastră de zi cu zi.



Era ziua unei prietene dragi, ale cărei recomandări s-au regăsit nu o dată și-n aceste pagini (fără ea n-aș fi deslușit fine dining-ul de la alt restaurant de prestigiu, nu-l mai pomenesc, fiindcă din păcate a tras obloanele). Așa că am fost întâmpinaţi cu platouașe din care ne-am înfruptat cu entuziasm – mezelurile, focacciaexcelentă și brânzeturile servite s-au ridicat la înălţimea unor protestatari flămânzi și dornici să plece în piaţă cu socotelile alimentare făcute! Pe parcursul după-amiezii, ne-am bucurat de ambianţa selectă a restaurantului, de serviciile prompte, de vinul roșu românesc care a stropit felurile de mâncare principale – pe scurt, o experienţă reușită. Înainte de a vă recomanda felurile principale, nu pot să nu pomenesc despre deserturile deja proverbiale de la Il Villaggio. Eu am ales „cannoli siciliani” (cannoli crocante, umplute cu ricotta dulce și cu fistic), dar n-am putut rezista ispitei de a da târcoale vitrinei care te îmbie cu deserturile de aici, cu totul speciale.


Midii cu sos alb
În italienește le zice „impepata di cozze con salsa bianca” (există și varianta cu sos roșu). O porţie sănătoasă de midii foarte bine făcute, pe care mă încăpăţânez să recomand a se mânca astfel: se extrag toate moluștele din cochilii cu furculiţa specială, apoi se consumă împreună cu sosul, cu lingura, ca o cremă.



Spaghete cu creveţi picanţi
Îndeobște când soţia mea comandă creveţi, ne amuzăm să estimăm câţi se vor găsi în farfurie, după următorul algoritm: dacă sunt patru, mie-mi va reveni unul. Dacă sunt cinci, îmi va reveni tot unul etc. Din fericire, în săţioasa porţie de spaghete de la Il Villaggio erau destui creveţi, așa că am fost amândoi satisfăcuţi.


Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului