Flamma de la Alira, revelația vinului dobrogean
M-am întâlnit cu Alira acum vreo 6 ani, într-o noapte de toamnă caldă, într-un wine bar din Centrul Vechi. Ţin minte exact și noaptea, și vinul, cerusem un pahar de Enira, un vin bulgăresc roșu pentru care făcusem o adevărată fixaţie.
Somelierul mi-a dat o Enira și m-a avertizat că următorul pahar o să fie o surpriză. Și-a venit cu o Alira. Merlot pur și simplu? l-am întrebat puţin nesigură despre câte revelaţii mi-ar putea aduce acest soi, de altfel vesel și gustos. Și-a urmat, din acea noapte, până în zilele noastre, o trainică relaţie cu niște vinuri despre care, dincolo de orice tehnicalităţi sau descrieri savante de gust, pot spune cu siguranţă că îţi dau o anume stare.
Am aflat imediat după prima mea întâlnire cu Alira că la mijloc era mâna aceluiași enolog care făcuse Enira, Marc Dworkin. Am aflat că podgoriile Aliman și Rasova dau împreună lumii vinurile astea și numele lor, deopotrivă. Am aflat că Dworkin e specialist în vinuri bordoleze, dar a lucrat în teritorii noi și exotice, cum ar fi China sau India, și-am înţeles de unde vine îndrăzneala vinurilor lui, pentru că în ele e curaj și, dacă aș pleca în aventura vieţii mele, o sticlă de Alira aș lua cu mine.
V-am povestit istoria mea cu Alira ca să ajung la cele mai noi revelaţii ieșite din podgoriile dobrogene. Prima recomandare, de vară fierbinte, e Alira Flamma Sauvignon Blanc. Înainte să-l și beau, mi-a sunat straniu latinescul flamma, în traducere fidelă flamă sau foc, pe eticheta unui vin alb, neapărat răcit bine. După, când m-a și luat flama, sensul s-a mutat înspre figurat și flamma a devenit pasiune, pasional. E un Sauvignon tipic, în sensul că e proaspăt și elegant, cu mirosul specific, care unora li se poate părea înţepător, dar are în el un fel de dulceaţă exotică pe care am întâlnit-o la vinurile podgoriilor sudice din Noua Zeelandă. Ce lasă în urmă e o stare de ușoară exaltare, în care lumea pare mai frumoasă și nopţile de vară nesfârșite.
Rose-ul e insuportabil de la modă în ultimii ani, dar, recunosc, își merită reputaţia de vin bun, vin de vară, vin de terasă, de împrietenit și petrecut. Alira Flamma Rose e un cupaj bogat, cu Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Combinaţia aduce cu ea o mulţime de arome, mai ales din zona fructelor: ananas, piersici și pepene galben, dar și o mineralitate plăcută. Producătorii spun că Marc Dworkin, mintea franţuzească din spatele Alira, a făcut rose-ul în stil Provence. Așa că, să nu vă miraţi dacă, de la un număr anumit de pahare băute în sus, peisajul gri bucureștean o să capete culori vii ca-n tablourile lui Van Gogh.
Să avem o vară caldă, răcorită de Alira, cu cât mai multe revelaţii. Viniviticole sau de alt fel!
De Ana-Maria Caia
Comentarii