Elada? O, da!

Elada? O, da!

Ştiu un tip care stă în America și, de fiecare dată când venea în București și treceam pe lângă o shaormerie, kebaperie, rotiserie stradală răspândind arome devastatoare, cum vreți să-i ziceți, mă întreba dacă băgăm niște „gyros”. Și eram frapat de ce le-or fi  zicând așa americanii – or fi mai mulți greci acolo decât turcii care fac doner kebap sau decât arabii care te îmbie cu shaorma? Fiindcă, am uitat să precizez asta din start, tehnic vorbind, între gyros, kebap și shaorma nu-i nicio diferență – toate se rotisează vertical. Variațiunile pleacă de la carnea și sosul folosite. Mă rog, până la urmă e o chestie de gust, firește că le-am testat pe toate de-a lungul timpului și m-aș hazarda să afirm că se pot ierarhiza. Sunt pur și simplu altfel, nu mai bune sau mai puțin bune, vorba aia, nu seamănă două produse făcute în același loc dacă schimbi tura, darămite niște frigărui învârtite în locuri aparent de diferite. 


Americanilor le-au picat cu tronc „gyros”-ii în secolul trecut, când New Yorkul a fost asaltat de acest fel simplu și gustos de mâncare. „The New York Times” consemna în urmă cu 45 de ani, în articolul „Gyro, sandvișul grecesc care se vinde ca hotdogul”, că popularitatea snack barurilor care vindeau gyros întrecuse orice așteptare: în 1970, se deschiseseră circa 30 în Manhattan, vreo 3 doar în Times Square. În esență, și azi, pe Broadway poți mânca gyros la fel de gustoși ca în piața ateniană Plaka sau, după cum consemnează cel mai influent ziar din lume, ca pe vremea lui Alexandru cel Mare. Pesemne, circulă ipoteza, americanii l-or fi  descoperit în vacanțele lor, iar sandvișul ăsta le ostoiește dorul de vechea Eladă. 


Și, desigur, ce se poate mânca la Atena și la New York se găsește și la București. Eu am fost la amplasamentul din Centrul Vechi al Gyros Thessaloniki, sunt mai multe în oraș, și m-am delectat cu un sandviș din meniul preparatelor de tavernă, adică gyros de porc. Gyros Thessaloniki e un amestec de tavernă cu fast food – te hotărăști repede, ești servit așijderea, te saturi și, dacă nu iei varianta cea mai mare din meniu, savoarea e garantată, miresmele admenitoare te conduc la locul cu pricina mai repede decât hărțile Google. 


Utilizarea cărnii de porc de către greci a însemnat și despărțirea istorică a acestui fel de mâncare rotisat de suratele sale orientale, din motive evidente, astfel opțiunea elinească devenind inconfundabilă. Ce-a conținut gyros-ul de porc, în afară de carne? Fundamental, pita, roșii, ceapă, tzatziki și tirokafteri. Ultimul termen vrea să desemneze un tradițional sos grecesc de brânză. E picant, fiindcă în afară de brânza feta care intră în compoziție, alături de câteva linguri de ulei de măsline și de oțet din vin roșu, își fac notabila apariție niște ardei iuți.

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului