Crudități din cizmă. Preparatul din această săptămână: carpaccio de vițel cu ciuperci proaspete, tulpină de țelină și fulgi de parmezan

Crudități din cizmă. Preparatul din această săptămână: carpaccio de vițel cu ciuperci proaspete, tulpină de țelină și fulgi de parmezan

O terasă cu umbră  învecinată cu un parc din buricul târgului, subterfugiu  ideal de la problemele de zi cu zi și de la canicula dâmbovițeană. Un vin rosé savurat în tihnă. Și o farfurie pe care tronează o bucată de „carne cruda” – îmi pare ca traducerea din graiul lui Dante n-ar fi necesară în acest caz.

Cam așa arată o masă reușită, de care am avut parte săptămâna trecută. Crudității din farfurie îi zice carpaccio, mai precis, carpaccio de vițel cu ciuperci proaspete, tulpină de țelină și fulgi de parmezan.

Carpaccio, stimați comeseni, e un preparat extrem de tânăr la scară istorică. Practic, n-are niciun veac de existență, însă a devenit atât de popular încât parcă ne-am înfrupta din el, fără să ne săturăm, de când lumea. A apărut – unde în altă parte? – în Cizmă, la jumătatea secolului trecut, fiind brevetat de Giuseppe Cipriani, fondatorul localului venețian Harry’s Bar. Acesta
și-a botezat preparatul după numele pictorului renascentist Vittore Carpaccio, ca un modest omagiu culinar adus tentelor de
roșu sângeriu folosite de artist cu predilecție în lucrările sale. Harry’s era un loc care atrăgea ca un magnet banii celor însăriți – la fel se întâmplă și azi, când mușterii se pot delecta cu carpaccio-ul original, cel asezonat cu maioneză pe bază de boabe de muștar.

Acest, să-i zic așa, fel de mâncare e versatil, în sensul în care te poți delecta cu el și la restaurant, pe post de antreu, și acasă – practic, ajunge o bucată de carne proaspătă, îndeobște roșie, de vită, un bătător de șnițel manevrat cu gentilețe și o folie de plastic în care să învelești carnea, ca să se aplatizeze armonios. Ține-l la rece, apoi servește-l cu ce ți-a picat în coș la magazinul de la colț: capere, anșoa, dacă ești pofticios, ciuperci, cum am mâncat eu în localul bucureștean de care vă povestesc în acest număr, roșii cherry și o ploaie fină de parmezan, ca să nu uităm de Italia.

Și e atât de modern acest carpaccio (în pofida faptului că există atestări conform cărora carnea crudă asezonată cu ulei de măsline și lămâie nu apăruse chiar de azi, de ieri în regiunea piemonteză), încât zilele astea poți gusta carpaccio din orice. După cum observă cunoscutul cronicar culinar David Tanis de la „The New York Times”, mai nou poți să mănânci carpaccio din caracatiță, din zucchini, ca să nu mai pomenim de carpaccio-ul din meniul deserturilor, de ananas ori mango. În Italia, dar și peste graniță, în Slovenia, e foarte popular carpaccioul de vită servit cu ruccola, o felie de lămâie, parmezan din belșug, ba și cu niscaiva feliuțe de baghetă franțuzească scârțâind plăcut între măsele de proaspăt ce e.

@TRATTORIA IL VILLAGIO Carpaccio-ul de vițel de care am pomenit, gustos și foarte potrivit pentru deschiderea apetitului,
l-am consumat cu entuziasm la Trattoria Il Villagio, restaurant cu profil italian aflat în preajma Grădinei Icoanei. S-a deschis anul trecut, într-o casă mare, veche, renovată și mobilată cu gust, minimalist, cum se poartă acuma, adăpostind și un magazinaș cu produse alimentare din Peninsulă. În sezonul caniculei, recomand însă curtea umbroasă – perfectă și pentru o seară în care păstrezi controlul asupra numărului paharelor de vin pe care le-ai golit, nu de alta, dar obrazul subțire cu cheltuială se ține (ceea ce e o figură de stil străvezie menită să indice că prețurile nu sunt nici foarte mici, nici mici).

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere