Cocktailuri pentru un final de vară răcoros
Vestea proastă este că vara-i pe sfârșite și că frigul se va reinstala ușor-ușor în viaţa noastră. Vestea bună este că ne mai putem bucura de niște seri frumoase de vară, iar temperaturile ceva mai scăzute ne vor face șederea afară chiar mai plăcută.
Eu zic că finalul de vară în oraș trebuie marcat de câteva seri petrecute sub cerul liber, la o terasă sau chiar acasă, pe balcon sau în grădină, cu câte un cocktail răcoros la îndemână.
Când spun cocktail, mă refer mai ales la o băutură pe care o puteţi face și voi acasă, cu fructe proaspete, de sezon, cumpărate din piaţă. Reţetele, care vor rima cu vremea de-afară, sunt ceva mai spicy, mai condimentate și au o tărie alcoolică ceva mai mare. În același timp, dominanta aromelor este inspirată de fructele de sezon, care se găsesc foarte ușor în armonie cu bourbonul, romul sau ginul. Mă refer aici fie la sucuri pe care le puteţi prepara cu un robot de bucătărie acasă, fie la siropuri sau lichioruri distilate din fructele toamnei, pe care le puteţi cumpăra „de-a gata”.
Nostra Casa
O măsură și jumătate de London Dry gin, jumătate de măsură de lichior de pere, jumătate de măsură de suc de lime, câteva picături de bitter (Fee Brothers sau Underberg) și apă tonică. Toate ingredientele, fără apa tonică, se amestecă bine cu trei-patru cuburi de gheaţă într-un pahar înalt. Apoi adăugaţi apa tonică și decoraţi cu coajă de portocală.
Pumpkin Old Fashioned
După ce o să înceapă sezonul dovlecilor, salvaţi o felie, atunci când faceţi plăcintă, și daţi-i miezul prin blender, cu câteva linguri de suc de lime. Piureul obţinut îl amestecaţi (câte două-trei linguri pentru un singur pahar) într-un shaker cu gheaţă, o măsură și jumătate de bourbon, două linguriţe de sirop de arţar, jumătate de măsură de Gran Marnier și câteva picături de Angostura. Amestecul va fi strecurat apoi într-un pahar mediu, plin cu gheaţă și decorat cu coajă de portocală.
Cranberry Crush
În piaţă se găsește merișor în această perioadă. E un pic cam scump, însă poţi să-ţi faci măcar un pahar de suc de merișor proaspăt și să-l amesteci cu două măsuri de rom spiced și cu alte trei măsuri de ginger ale, într-un pahar mare plin cu gheaţă.
Copper
Amestecaţi într-un pahar mediu câteva cuburi de gheaţă, o măsură și jumătate de whiskey irlandez, o măsură de suc de lime, două-trei picături de bitter și o măsură de suc natural de mere. Decoraţi apoi cu o felie de lămâie.
Apple business
În fine, pentru că sucurile de mere sunt ceva mai la îndemână acum în băcăniile care vând produse bio, iată o altă reţetă foarte simplă: amestecaţi într-un pahar mediu cu gheaţă două măsuri de London Dry gin, o măsură de suc de mere, una de suc de lămâie și o linguriţă de miere subţire de salcâm. Apoi decoraţi băutura cu câteva felii subţiri de măr verde.
Scris de Dragoș Vărșăndan
Foto cover: Getty Images
Comentarii