Bitterurile perfecte pentru această toamnă

Bitterurile perfecte pentru această toamnă



Se spune că strămoșii noștri puteau depista alimentele cu potenţial toxic datorită abilităţii de a simţi gustul amar. Cu timpul au descoperit că nu tot ce-i amar este și neapărat dăunător și au început să îmblânzească amarul în folosul lor.



Bitterurile sunt tincturi concentrate sau infuzii în care au fost combinate tot felul de condimente, precum cardamonul, anasonul sau coaja de portocală uscată, ale căror arome se exprimă plenar în combinaţie cu alcoolul și ierburi cu reale proprietăţi medicinale - genţiana, păpădia sau pelinul. Au apărut undeva în secolul 17 și erau vândute de farmaciști mai mult sau mai puţin calificaţi drept remedii pentru probleme comune de circulaţie sau digestie.


Această specie de băuturi cuprinde fie lichiorurile digestive, care sunt ceva mai fructate și mai prietenoase la gust, și cele cu gust amar de medicament, în care preponderente sunt ierburile de leac, și pe care le găsești îndeobște în fiole mici, mai degrabă în farmacii. Probabil cel mai cunoscut bitter din lume este Campari


Mulţi îl consideră lichior, însă producătorii săi insistă să-l numească bitter. Iar această precizare ţine probabil de gustul său, care este într-adevăr amar, datorită chininei și pelinului din compoziţie. Reţeta sa conţine, pe lângă cele două ingrediente, alte 66 de plante diferite, rădăcini, coji, condimente și scoarţă de copac, puse toate în alcool cu apă la infuzat.



Campari se bea îndeobște la aperitiv, pentru că plantele amare din compoziţie stimulează digestia. Însă italienii au și alte bitteruri pe care le numesc generic amaro și pe care le beau mai degrabă la sfârșitul mesei, pentru proprietăţile lor carminative. Condimentele folosite cel mai des în combinaţiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorţișoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, ghimbirul sau rozmarinul. Digestivele tradiţionale pe care le găsești în Italia sunt fie mai blânde la gust, precum Amaro Averna sau Montenegro, fie cu gust pronunţat amar - Fernet Branca, Cynar sau China.



Bitterurile foarte amare, care au mai mult de 30 de ierburi și condimente în compoziţie, sunt folosite adesea în combinaţii cu alte băuturi. De altfel, când au început să fie folosite de către barmani, bitterurile era văzute ca sarea și piperul pe care le adaugi la sfârșit în mâncare. Scopul lor evident era să condimenteze băutura și să potenţeze aromele ingredientelor. N-au avut prea mare succes de la început, însă astăzi au devenit un ingredient la modă, fiind o prezenţă constantă în orice bar respectabil, iar mixologii pasionaţi obișnuiesc chiar să și le producă singuri, după reţete perfectate în timp. 


Pentru cocktailurile făcute cu băuturi spirtoase maturate (whisky sau brandy) sau care conţin vermuturi dulci, sunt folosite de obicei bitteruri cu arome complementare, care nu slăbesc buchetul băuturilor de bază.



Scris de Dragoș Vărșandan

Foto cover: Getty Images


Dragoș este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului