Frumuseţea se mănâncă cu tacâm de argint

Frumuseţea se mănâncă cu tacâm de argint




Aveam 17 ani. Da, eram niţel mai mare decât fiul meu când am venit în București, la facultate. Am stat în gazdă la Stela, o ardeleancă în vârstă, văduvă de avocat, fostă profesoară de psihologie, o doamnă aleasă și umblată prin lume. Dar cred că v-am mai povestit despre ea.



Stela mea fusese o femeie frumoasă. Se vedea după căutătură, după felul în care pășea, după arcuirea spatelui, ca aceea a unui cal de rasă, după roșul aprins de pe buze, ce se lipise acolo în tinereţe și n-avea de gând să le mai părăsească. Când zâmbea, scotea la iveală o dantură splendidă, în ciuda celor 80 de ani din buletin. Fuma mult, bea cafea în neștire și vorbea cu o voce gravă, articulând elegant, ca o artistă de cinema. Suferea de ulcer și de singurătate. Că de-aia mă și primise în gazdă, de singurătate, altminteri n-ar fi avut vreo nevoie.


În bucătăria Stelei, unde cinam seară de seară, am învăţat primele taine din arta seducţiei și primele trucuri de frumuseţe. După ce-mi terminam porţia de sufleu (în fiecare seară, fie vară, fie iarnă, Stela gătea sufleu, iar mie mi se părea cea mai elegantă mâncare de pe planetă, așa cum mi-l servea pe farfurie de porţelan, cu furculiţă de argint), în timp ce Stela dădea pasienţe și își bea ceaiul pentru stomac, eu mă pierdeam cu totul în câte o revistă pentru femei. Găsisem pe o poliţă, între macaroanele fără ou și ceaiul de tei, un teanc de reviste vechi evreiești, scrise în limba română. Erau tipărite în alb și negru, cu poze puţine, pe o hârtie galbenă, ca de ziar, dar pentru mine, care nu ţinusem în mână decât Cutezătorii, Femeia și ocazional Burda, au fost aur curat.


Prima parte era plină de cancanuri și povești de amor cu personaje despre care nu auzisem în viaţa mea, dar pe care Stela părea că le cunoaște bine, căci le comenta cu ochii mijiţi peste fumul de ţigară și cu voce tainică, picurându-le cu detalii picante și concluzii acide. Le citeam mai mult de dragul ei decât de pofta mea. Partea a doua însă era taman pe sufletul meu: sfaturi, trucuri, reţete de înfrumuseţare, fără cheltuială și fără multă bătaie de cap.


Acum trebuie să vă spun că la 17 ani eram precum un măr necopt. Ca o agrișă pierdută într-o oală cu ciorbă. Știam, simţeam de fapt, mai mult visam că în mine exista ceva unic, ceva nemaivăzut, ceva seducător și irezistibil, ceva menit să dea gust bun, să scoată sarea și piperul din viaţa asta, ceva ce avea să stârnească povești și cancanuri mai ceva decât cele din revistă (că poate de-aia nici nu-mi plăcea prea tare-a le citi - erau strugurii prea acri), numai că atunci când mă priveam în oglindă, în loc de strălucire și feminitate, vedeam doar un înveliș crud și cam acru, un trup necopt, aproape băieţesc, o claie de păr informă, de sub care se iţeau niște ochi frumoși, ce-i drept, dar prea departe de a fi misterioși ori seducători. În oglindă vedeam o Gelsomină pierdută în casa Stelei din Drumul Sării.


Vă imaginaţi atunci cu câtă speranţă, cu cât entuziasm studiam acele reviste, cu măștile lor ce se puteau prepara în casă în mai puţin de cinci minute și promiteau să mă facă mai seducătoare ca niciodată, cu infuziile și apele de flori numai bune de chemat dragostea, cu toate gomajele și masajele pentru purificare, tonifiere, remodelare, înnobilare, înfrumuseţare, transformare, metamorfozare. Eram vrăjită ca un fluture de lumină.


Dar, cel mai important, în acele reviste am citit eu pentru prima dată - cu mult înainte de a fi căpătat susţinerea unor studii știinţifice serioase, cu mult înainte ca Perricone și Murad (dermatologi celebri) să-și fi făcut o glorie din asta, cu mult înainte să devină un boom mondial - despre nutricosmetică: despre importanţa alimentaţiei în rutina de frumuseţe, despre alimentele, miraculoase din punctul meu de vedere, care te fac să strălucești, opresc timpul, repară erorile genetice (atât cât pot fi reparate), șterg sau previn ridurile, îţi aduc strălucirea până în vârful firului de păr și te fac, din Eva, Ava, cu toată gloria hollywoodiană de rigoare. Le-am notat pe toate, cu beneficii, metode de preparare care să le amplifice calităţile, combinaţii eficiente etc. și, într-o seară, când am simţit că relaţia mea cu Stela ajunsese suficient de apropiată, am scos carnetul meu de vise și am rugat-o ca de azi înainte să mâncăm amândouă așa cum scrie acolo, după acele reţete, pentru că îmi doresc să fiu frumoasă. S-a dovedit entuziasmată.


A doua zi am fost la piaţă - de fapt, am fost la toate pieţele din București - și mi-am cheltuit toţi banii și tot timpul liber pe alimente preţioase pentru trup și piele - probabil și pentru minte, dar asta mă interesa prea puţin atunci. (Numai cine a trăit acele vremuri știe cât de greu era atunci să faci rost de mâncare. Greu. Foarte greu.) Am așezat coșurile abundeţei pe masă, Stela le-a luat în primire și pentru tot restul zilei s-a închis în bucătărie.


În seara aceea am cinat în sufragerie. Simţeam că e o ocazie importantă, un soi de "să vezi de-acum încolo ce-o să fie!", așa că în locul treningului obișnuit m-am îmbrăcat în rochie - unica rochie care mă făcea să par oarecum domnișoară - și mi-am dat cu parfum bulgăresc de trandafir. Pe masă ardeau două lumânări albe, imaculate, în sfeșnice de cristal, iar în dreptul mâinii stângi răsărise, pentru prima dată, un cuţit de argint, perechea până atunci inutilă a furculiţei. 


În surdină cânta Frank Sinatra cu sughiţuri, căci discul Stelei era vechi și zgâriat. Scaunul plângea cu scârţ sub mine de nerăbdare. Și-atunci a apărut Stela: rujată, dreaptă, elegantă ca întotdeauna în atitudine, vreau să spun, căci altminteri purta același halat de mătase bordeaux dintotdeauna -, purtând cu graţie un platou acoperit cu clopot metalic, așa cum citisem că se servește masa la marile restaurante. L-a așezat pe masă, și-a aprins o ţigară, a tras fumul puternic în piept și, cu ochii mijiţi și voce gravă, așa cum comenta cancanurile din reviste, mi-a zis: "Să știi, dragă, că, așa cum scriau ăia acolo, mâncarea ta n-ar fi avut niciun gust. Așa că am fiert totul, am pasat și ţi-am făcut sufleu. Mănâncă să te faci frumoasă."


Stela nu mai e demult și a dispărut și Gelsomina din Drumul Sării. Ceea ce a rămas însă și crește, și e bine că se întâmplă așa, e conștiinţa generală, probată cu studii, că "frumuseţea vine mai cu seamă din interior", că "suntem ceea ce mâncăm" și tocmai de aceea trebuie să ne purtăm cu "trupul nostru cum ne purtăm cu un templu". Sau cu o biserică. Am alcătuit o listă cu cei mai importanţi nutrienţi ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia omului modern și produsele cosmetice care le amplifică efectul.




Vitamina C 



Ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, îmbunătăţește producerea de colagen în ţesuturi, menţinând supleţea și elasticitatea pielii. E un antioxidant puternic, ce dă strălucire și luminozitate tenului, iar una dintre sursele cele mai preţioase sunt fructele proaspete.


Produse cosmetice complementare: Cauda lie Eau de Beaute Elixir e un tonic făcut din uleiuri preţioase (inclusiv de struguri) care netezește tenul și îl uniformizează. Miroase fenomenal.




Apa 



Chiar dacă nu poate fi numită "nutrient", insist să includ apa în lista mea de miracole, deoarece este esenţială pentru sănătatea și frumuseţea pielii: ajută la eliminarea toxinelor din organism, transportă nutrienţi preţioși către celule, susţine funcţionarea optimă a organelor interne și a celulelor.


Un aport sănătos de apă în alimentaţie ajută pielea să fie mai fermă, mai curată și mai tânără. Dar pentru a te hidrata la nivel celular nu e suficient să bei apă. Fructele și legumele au un rol foarte important, de vreme ce sunt făcute în proporţie de 75% din apă.


Produse cosmetice complementare:


Skin Food Black Sugar Scrub e un exfoliant făcut din produse naturale, care prin îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafaţa pielii, facilitează pătrunderea nutrienţilor din produsele cosmetic aplicate și implicit hidratarea eficientă până la nivel celular.


Phyto, Phytomillesime sunt două produse, șampon și mască, concepute anume pentru a menţine hidratarea optimă a firului de păr, chiar și dacă e colorat chimic.


The Body Shop Japanese Matcha Tea, mască detoxifiantă, are asupra tenului același efect cu o cană de apă băută dimineaţa pe stomacul gol: îl limpezește, îl luminează, îl purifică.



Skincode Exclusive Cellular Extreme Moisture Mask este un Făt-Frumos al măștilor cosmetice: hidratează tenul în zece minute cât altele într-o săptămână.


The Body Shop Ethiopian Green Coffee Cream redă fermitatea și supleţea pielii trupului, hidratând-o perfect.




Vitamina E 



Fructele sunt bogate în antioxidanţi, adică în vitamina A, C și E. Vitamina A susţine regenerarea celulară și repară dezastrele provocate de razele UV, vitamina C susţine producerea de colagen, menţinând supleţea pielii, vitamina E protejează membrana celulară împotriva radiaţiilor solare.


Produse cosmetice complementare:


Diptyque Huile Difusee, un ulei uscat ce stimulează regenerarea celulară.


Caudalie Eau de Beaute protejează, hrănește și regenerează tenul.


Dr. Organic, Organic Virgin Coconut Oil e un ulei de corp bogat în vitamina E, ce protejează pielea ca un cavaler în armură.


Diptyque Revitalizing Shower Gel pentru păr și corp conţine ulei de migdale, bogat în vitamina E și miroase ca în grădinile raiului.






Seleniul 



Seleniul e un antioxidant extrem de important pentru piele, cu rol de protecţie celulară și în menţinerea elasticităţii pielii.
Atenţie însă, se pare că excesul de seleniu e dăunător pentru sănătate, de aceea e bine să ne asigurăm aportul necesar din
surse naturale, adică din alimente delicioase.


Produse cosmetice complementare: una dintre cele mai bogate surse de seleniu sunt creveţii și fructele de mare, care, dacă aţi
observat, aduc pe chip acel efect bonne mine, pe care numai o sănătate de fier sau un machiaj perfect o pot afișa.


Sephora Beauty Amplifier e o pudră liberă cu efect de netezire a tenului.
Sephora Mixology Makeup Eye Pallett e conţine culori calde, complementare, ce conturează ochii fără ostentaţie.
Maybelline Instant AntiAge Concealer luminează privirea și estompează cearcănele.
Sephora Color Lip Last hidratează și colorează natural buzele.
Sephora Colorful Eyeliner e un tuș de ochi cu mare precizie și rezistenţă.

Too Faced Born This Way acoperă imperfecţiunile.
Phyto Phytomillesime, șampon pentru păr colorat, asigură supleţea și rezisţenta firului de păr.
The Body Shop Ethiopian Green Coffee Cream conturează trupul în mod natural.


Sephora Strobing e o paletă de machiaj cu ajutorul căreia îţi poţi redesena conturul feţei, pomeţii, nasul, fruntea sau
bărbia, transformându-te instantaneu în divă.


Make Up For Ever Artist Rouge Cream se aplică ușor, iar rezultatul e natural și rezistent.
Avon True e o pudră bronzantă sub formă de perle, pentru efect bonne mine.


Sephora Instant moisture water gel e o bază de machiaj ideală, dar poate fi folosit și în locul cremei de zi, pentru
un aspect proaspăt și natural.



Zincul 



Zincul protejează membrana celulară, stimulează producerea de colagen și regenerarea celulară.


Produse cosmetice complementare:


Diptyque Revitalising Shower Gel reface bariera de protecţie a pielii, vindecă imperfecţiunile.
Skincode Exclusive Cellular Extreme Moisturising Mask stimulează regenerarea celulară.
Skincode Exclusive Cellular Wrinkle Prohibiting Serum previne apariţia ridurilor.
Diptyque Huile Infusee e un miracol de îngrijire cosmetică, un adevărat elixir de tinereţe.
L'Oreal Apă Micelară Bifazică purifică tenul în profunzime pentru a echilibra metabolismul celular.
Skinfood Black Sugar Scrub e un veritabil instrument de microdermoabraziune home made.


Hydra Oil estompează cicatrici și vergeturi, netezește riduri și tratează eczeme, stimulând producerea de colagen.
Skin Food Royal Honey redă strălucirea tenului.
The Body Shop Japanese Matcha Tea Pollution Mask purifică tenul în profunzime.



Dr. Organic, Organic Virgin Coconut Oil Monoi Moisture Melt Body Oil e ca o vacanţă tropicală pentru
piele: o reîncarcă de sănătate.


Cattier Sleeping Crème Reconfortante te face frumoasă în timp ce dormi.


Cattier Masque Eclat Lissant e o mască regenerantă ce poate fi aplicată în start gros și doze scurte sau strat
subţire și doze lungi cât o noapte de somn. Efectul e același: un ten tânăr și strălucitor.

Omega 3 



Acizii grași esenţiali Omega 3 fortifică membrana celulară, cu multe efecte benefice: protejarea pielii împotriva efectelor
nocive ale razelor solare, menţinerea apei în celule, favorizarea eliminării toxinelor, prevenirea inflamaţiilor pielii.


Produse cosmetice complementare:


Mark The Bold Lipstick - deși e un produs de machiaj, hidratează buzele cu mare succes.


Mark Be Blushed Cream - e un fard de obraji sub formă de stick, care aduce întotdeauna culoarea și prospeţimea în obraji.


Anew Vitale BB Cream hidratează și uniformizează culoarea tenului.


Mark Artist Eyeshadow Inks e un fard de pleoape versatil (poate fi aplicat uscat sau umed, pe toată pleoapa sau
ca o linie fină), care nu se adună în pliurile pleoapei sau în riduri din fericire.


Mark Gel Shine e un lac de unghii delicat. Știi cum se spune: o doamnă îngrijită se cunoaște după mâini.




Scris de Lioara Bradu

Foto: Sorina Dumitrescu





Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Top 10 loţiuni micelare

Top 10 loţiuni micelare

Nuanțe de primăvară - rujurile Yves Saint Laurent

Nuanțe de primăvară - rujurile Yves Saint Laurent

Cu ce ne imbracam in functie de zilele saptamanii?!

Cu ce ne imbracam in functie de zilele saptamanii?!

Cum construim Echilibrul interior: atelier de dezvoltare personală

Cum construim Echilibrul interior: atelier de dezvoltare personală

Femeile celebre ale României

Femeile celebre ale României

Life is your creation

Life is your creation