Ce-o să vedem în viitor la televizor

Ce-o să vedem în viitor la televizor

Am fost la lansarea noii colecţii tv Philips și ne-am întrebat, văzând performanţele noilor device-uri, ce ne-aduc vara, toamna, iarna următoare în materie de trenduri tv? La ce ne vom uita, lipiţi de ecranele, din ce în ce mai bune, mai mari, mai expresive, mai pline de culoare ale televizoarelor noastre? Răspunsurile la aceste întrebări le-a găsit expertul nostru în televiziune, Alexandru Matei, urmărind cuvintele-cheie ale sezonului următor.


Empowerment.
Recent, Eurodata TV Worldwide și-a prezentat la Cannes rezultatele unei cercetări despre cele mai vizionate programe tv. În materie de seriale, prinde tot mai mult conceptul de empowerment ca reprezentare socială, mai ales la publicul tânăr, unul care, după cum se știe, tinde să se îndepărteze tot mai mult de consumul clasic de televiziune. Ancheta vorbește despre două seriale, unul britanic și altul belgian-flamand, ambele difuzate pentru prima oară în 2017. Este vorba despre Clique și Amigo. În serialul Clique, creat și produs de Jess Brittain, Georgia şi Holly, prietene din copilărie, își trăiesc cei mai buni ani din viaţa lor la Universitatea din Edinburgh. Georgia este atrasă într-o gașcă elitistă de gagici alpha, aflate sub influenţa lectorului Jude McDermid. Toată această clică prestigioasă o fascinează pe Georgia, care reușește să pătrundă în grup, lăsând-o pe Holly pe dinafară. Numai că Georgia începe să se comporte ciudat, așa încât Holly se hotărăște să vadă ce se întâmplă.  Zis și făcut, își urmează prietena înareopag. Ceea ce descoperă acolo este o lume seducătoare de party-uri sclipitoare, la care iau parte cei mai potenţi oameni de afaceri din Edinburgh. Dar, c-așa-i în realismul clasic, o lume sordidă. Când Holly începe să-i scoată la suprafaţă miezul corupt, ea și Georgia par tot mai ameninţate – din afară, dar și dinlăuntrul lor. Holly deschide o cutie a Pandorei, însă tot răul e spre bine. Fetele vor demonstra tărie de caracter și vor demonstra că pot să-și ia viaţa în mâini. Pare că europenii sunt mai puţin infantili. Pierre De Clercq și Jean-Claude Van Rijckeghem realizează în 2015 un serial flamand, difuzat însă în primăvara aceasta, despre cinci deţinuţi, dintre care unul închis pentru crimă, care, după ce-și ispășesc pedeapsa, deschid un bar numit Amigo. Gestiunea împreună a barului îi va băga în bucluc, dar tocmai asta face toţi banii.



Reboots. Se zice că nu vom mai avea atâtea reboots câte am avut. Și totuși, canalul american CW repornește Dynasty și S.W.A.T. Elizabeth Gillies va fi noua protagonistă a unui serial care a marcat audienţele unor ţări vecine (Iugoslavia, de pildă) mai mult decât Dallas. Ea o va juca pe Fallon Carrington, unul dintre personajele centrale ale proiectului pilot. „Dinastia“ urmărește destinele a două familii americane de bogătași, Carrington și Colbys, care se luptă pentru supremaţie ca-n vremurile bune ale lui Ronald Reagan. Povestea va fi filtrată prin perspectivele contradictorii ale lui Fallon, fiica miliardarului Blake Carrington, respectiv mama ei vitregă, Cristal – o hispanică arivistă. Re-Dallasul a murit în fașă. Să vedem cum va supravieţui noua Dinastie în vremuri lichide.



De unul singur. Nu ne despărţim prea mult de empowerment, doar că lucrăm cu materiale diferite. Avem mai jos rezumatele unor seriale anunţate deja din toamnă pe canalele americane. ABC a dat undă verde seriei create de Diablo Cody și Greg Berlanti – Crescut de lupi. Sitcomul are la bază producţia britanică omonimă și se concentrează pe Sheila Gable, mamă singură, obișnuită de timpuriu cu asprimea unei vieţi casnice în care are de îndeplinit și rolul tatălui lipsă. Ea trăiește cu tatăl ei și are grijă de cinci copii, în limitele unui buget auster. Seria originală (creată de surorile Caitlin și Caroline Moran) a rulat două sezoane pe Channel 4. Pe CBS, Eu și cu mine analizează viaţa unui bărbat de-a lungul a peste 50 de ani. Filmul se focalizează pe trei perioade distincte în viaţa lui: debutul adolescenţei (14 de ani), parcursă în anii 1990, apoi maturitatea (40 de ani, în ziua de azi) şi vârsta pensiei, la 65 de ani, în 2042. Personajul, Alex Riley, este un inventator ajuns într-un moment de cumpănă, acela în care, dinspre trecut înspre prezent, vieţii, privită ca pe un tablou, i se cere să-și destăinuie secretul, desenul, sensul de la care poate porni viitorul.



Pe NBC, Reverie este un thriller despre un fost detectiv specializat în comportament uman, chemat să rezolve o problemă de realitate virtuală, atunci când lansarea unui program complex de VR nu respectă întocmai planul iniţial. Sarah Shahi o va interpreta aici pe Mara, o profesoară de colegiu foarte smart, antrenată antitero de FBI. Cu toate că are fire de lider, o macină trauma unei perioade în care fusese nevoită să înfrunte nopţi de insomnie cu pumni de pastile. Mara este intrigată când ex-șeful ei, Charlie Ventanaana (pentru care castingul nu s-a terminat încă), o implică într-un proiect ciudat numit Reverie, un program de realitate virtuală complet imersiv, personalizabil, atât de eficient, încât mai mulţi dintre utilizatorii săi au refuzat să se întoarcă la realitate, intrând chiar în comă. Mara își asumă provocarea de a intra în conștiinţa unei altei persoane pentru a negocia apoi revenirea la realitate. Provocarea va fi cea care o va ajuta să-și metabolizeze trauma.



Legal dramas. Tot pe ABC avem o dramă juridică încă fără titlu, inspirată din viaţa unor judecători începători de la Curtea Federală a Districtului de Sus din New York (SDNY), aka „Curtea mamă“. Bobocii lucrează uneori la aceleași cazuri din posturi dușmane (apărător și procuror în aceleași procese), ocazie pentru regizor de a diseca dileme morale tăioase și caractere inedite. În Controverse (FOX), un consultant de la o prestigioasa universitate din Illinois trebuie să rezolve un scandal iscat de când o tânără acuză pe mai mulţi jucători de fotbal de agresiune sexuală. Filmul apare ca o anchetă într-un univers închis – campusul american are un soi de existenţă aparte, de altfel mult exploatată hollywoodian, dar mai ales în relaţie cu tipul de American dreamer, curajos, sportiv, inimos etc., ușor mai kafkian acum, vorbim despre individ versus instituţie. 



VR. Pe scenariul lui Elizabeth Heldens, Ridley Scott produce în sezonul următor The Passage, care începe ca un thriller conspiraţional metamorfozat într-o saga post-apocaliptică cu vampiri. Seria curpinde un secol întreg şi se concentrează pe o tânără pe numită Amy, care trebuie să salveze rasa umană. Filmul este inspirat din romanul cu același nume al lui Justin Cronin, publicat în 2010. Autorul va fi și coproducător.



În materie de non-fiction, ne mulţumim cu două cuvinte-cheie. Vorbim despre emisiuni recente, care abia au fost lansate și care promit.


Demitizare. Cercetarea cu date noi a unor fapte de care nimeni nu pare să se îndoiască suscită interesul în Origins: The Journey of Humankind, care a început în martie pe National Geographic, în Statele Unite. Secvenţe scenarizate, analiză a experţilor, toate ingredientele unui documentar bun alimentează o emisiune care reinterpretează fapte istorice din perspective inedite. Nu-i diferit de ceea ce se întâmplă în toate știinţele umane în general, acolo unde nu informaţiile noi contează, ci designul unor discursuri explicative.



Hibridizare. Așa-numitele «crossover datings» sunt la modă. Bunăoară, programul suedez Handyman Wanted (TV3) este o emisiune în care fiecare candidată își caută alesul printre cei șase Dorei care-i renovează casa. Dorele, ne mișcăm și noi mai cu talent poate deci să capete conotaţii noi.



Philips TV. Looks Better.


Pe 20 iunie, în București, a avut loc evenimentul de lansare a noii colecţii Philips TV 2017. S-a vorbit despre tehnologie de top, despre eleganţă moderată, despre obiceiuri de consum, dar, mai ales, s-a vorbit despre culoare. Studiile știinţifice spun că dispoziţia noastră este influenţată diferit de fiecare culoare în parte, așa că cei de la Philips vin cu o diagramă care cuprinde efectele psihologice ale culorilor asupra privitorilor: galbenul crește încrederea și optimismul, verdele aduce relaxare, portocaliul stimulează creativitatea și tot așa. Și niciodată până acum aceste culori nu s-au văzut mai expresiv ca pe ecranele televizoarelor Philips, care folosesc tehnologia revoluţionară Ambilight pentru a crea o experienţă captivantă. La evenimentul de lansare, pe diferite ecrane, prin intermediul celor trei modele lansate recent, am putut vedea cu ochii noștri ce promite Philips în noul sezon: culorile sunt, într-adevăr, foarte expresive, nuanţele sunt redate fidel, strălucirea imaginii e excepţională. Întreaga colecţie Philips TV 2017 va fi disponibilă în magazine în următoarele 4 luni. Pentru mai multe informaţii puteţi vizita www.looksbetter.eu.



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Pro TV a lansat

Pro TV a lansat "Ai noștri", un serial nou, românesc

'Uite cine dansează' în vechile studiouri de film naţionale

'Uite cine dansează' în vechile studiouri de film naţionale

Serialul Extratereştri antici revine pe canalul History cu un nou sezon

Serialul Extratereştri antici revine pe canalul History cu un nou sezon

Taboo, un nou serial HBO România

Taboo, un nou serial HBO România

HBO a lansat 'Trei femei', o miniserie cu o distribuţie spectaculoasă

HBO a lansat 'Trei femei', o miniserie cu o distribuţie spectaculoasă

„WOWBiz” si „Teo Show” revin luni, 29 august, cu noi sezoane, la Kanal D!

„WOWBiz” si „Teo Show” revin luni, 29 august, cu noi sezoane, la Kanal D!

Fetele încep mai devreme:  Star Darlings, franciza Disney,  o ploaie de nume și de copyrighturi

Fetele încep mai devreme: Star Darlings, franciza Disney, o ploaie de nume și de copyrighturi

What’s up, DOQ?

What’s up, DOQ?

Viitorul din televizor

Viitorul din televizor