Documentare cu cântec

Documentare cu cântec


În perioada 14-17 septembrie, va avea loc a doua ediţie a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecţiile de film, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.


În cele patru zile, DokStation va avea un program alcătuit din filme documentare recente, în premieră în România, care descoperă povești despre muzică – povești din studio, de pe scenă și din culise, povești despre muzici, vorbe și viziuni, povești ale unor muzicieni, cu eșecurile și succesele lor. Câteva dintre filmele din program sunt acompaniate chiar de protagoniști, invitaţi speciali ai festivalului. Din programul festivalului, a făcut câteva notiţe Ileana Bîrsan.



David Bowie


A doua ediţie DokStation este dedicată lui David Bowie, care ne-a părăsit în ianuarie 2016. Bowie se naște David Jones, în ianuarie 1947, și se reinventează David Bowie, în 1966. De atunci, Bowie a fost într-o permanentă stare de revoluţie, în mod constant reinventându- și persoana și muzica. De la amestecul de psihedelic și fantastic conţinut în Space Oddity și unicul Ziggy Stardust din anii ’60 și până la personajul anilor ’75, The Thin White Duke, și la starul rock al anilor ’90, Bowie a ocolit cu abilitate și creativitate orice etichetă venită din partea industriei muzicale sau a publicului. Un artist autentic, David Bowie a reușit să schimbe lumea și cultura populară, fie că este vorba de artă, muzică sau modă. 


La avanpremiera celei de a doua ediţii DokStation a fost proiectat filmul documentar Bowie: The Man Who Changed the World (2016), regia Sonia Anderson. Filmul traversează schimbările, transformările și momentele iconice ale artistului britanic, din muzică, film și artă, însoţite de interviuri difuzate în premieră cu Bowie și cu artiști, prieteni sau colaboratori apropiaţi. În programul celei de-a doua ediţii, vor fi două documentare regizate de Francis Whately, David Bowie: Five Years (2013) și The Last Five Years (2017). Primul titlu descoperă cinci ani esenţiali din cariera muzicală a lui David Bowie, explorând numeroasele sale ipostaze, întruchipări și roluri. Filmul este un colaj de imagini cinematografice și de arhivă, interviuri, concerte și filmări din culise, începe cu 1971, adevărata lansare a lui Bowie; urmează 1975 (anul Young Americans), continuă cu 1977 (ambele – Low și Heroes), 1980 (Scary Monsters) și 1983 (Let’s Dance). Deși vorbește numai despre o perioadă restrânsă din viaţa sa, The Last Five Years redă o imagine complexă a personalităţii și muzicii lui David Bowie, un documentar despre ultimele două albume, The Next Day (2013) și Blackstar (2016), și despre musicalul Lazarus.




Iggy Pop & Josh Homme - American Valhalla


American Valhalla descoperă povestea unei colaborări muzicale unice între două figuri remarcabile ale scenei muzicale americane: Joshua Homme, liderul și vocalistul trupei Queens of the Stone Age, și Iggy Pop, Nașul punk-ului. Filmul, regizat de Andreas Neumann and Joshua Homme, urmărește înregistrarea ultimului album al lui Iggy, Post Pop Depression, din deșertul californian, cu formaţia lui Homme, colegul său de trupă, Dean Fertita, și bateristul de la Arctic Monkeys, Matt Helders, precum și turneul exploziv care culminează cu spectacolul de la Royal Albert Hall din Londra. Cu o cinematografie uimitoare și un acces intim, American Valhalla dezvăluie evoluţia unei legături intense între muzicienii care au luat în serios formularea: „Nu riști nimic, nu câștigi nimic”.




Synth cu Suzanne Ciani


A Life in Waves explorează viaţa și inovaţiile compozitoarei Suzanne Ciani, unul dintre pionierii muzicii electronice. De la primele lecţii de pian și de la afacerile de multe milioane de dolari în publicitate până la succesele sale în lumea muzicii New Age și recenta sa revenire la sintetizatorul Buchla, filmul este o călătorie în mintea lui Suzanne, oferind o privire feminină asupra lumii complicate a muzicii electronice.




The Rolling Stones în America Latină


The Rolling Stones Olé Olé Olé!: A Trip Across Latin America este un documentar care urmărește turneul trupei The Rolling Stones de la începutul anului 2016, prin zece orașe latino-americane, în timp ce trupa încearcă să susţină un concert în aer liber în Havana, Cuba. Un roadmovie care sărbătorește puterea revoluţionară a rock’n’roll-ului și care, dincolo de o cronică a unui turneu, explorează și cultura locală, dar mai ales legăturile dintre latino-americani și trupa The Rolling Stones. Filmul combină imagini electrizante ale performanţelor live, cu o incursiune intimă în lumea The Rolling Stones.




Masterclass cu Daniel Miller


Muzicianul și producătorul britanic Daniel Miller va fi unul dintre invitaţii speciali ai acestei ediţii și va susţine un masterclass. Daniel Miller și-a câștigat locul printre cele mai influente personalităţi din industria muzicală din ultimele trei sau patru decenii. De-a lungul carierei sale, Miller a avut o mare viziune și un gust excelent în muzică. El a fondat legendara Mute Records, a descoperit și a produs Depeche Mode, a semnat cu trupe clasice, Throbbing Gristle, Fad Gadget, Erasure, Nick Cave & The Bad Seeds, dar și cu muzicieni contemporani, precum Moby, Goldfrapp sau The Knife. În programul DokStation se află două filme documentare despre pionierii muzicii electronice și aventura sintetizatoarelor de la epoca de pionierat până în prezent, iar în ambele Daniel Miller e prezent.



I Dream of Wires (2014), un film de Robert Fantinatto și Jason Amm, cuprinde istoria, cu apariţia, moartea și renașterea sintetizatorului modular, cu interviuri cu peste 100 de muzicieni, inventatori și entuziaști, printre care Trent Reznor (Nine Inch Nails), Gary Numan, Vince Clarke (Erasure), Morton Subotnick, Chris Carter (Throbbing Gristle), Daniel Miller, Carl Craig, Flood, Cevin Key (Skinny Puppy), James Holden, Factory Floor, Legowelt, Clark, John Foxx și Bernie Krause, precum și producători de sintetizatoare, ca Doepfer, Modcan, și Make Noise. La început, I Dream of Wires explorează începuturile sintetizatoarelor modulare de la companiile de pionierat, Moog Music Inc. și Buchla and Associates, până în perioada în care aproape au dispărut, odată cu introducerea unor sintetizatoare digitale portabile, în anii '80. Dar există o perioadă de reînviere și reinventare a sintetizatorului analog. De-a lungul documentarului sunt explorate pasiunile, obsesiile și visurile oamenilor care și-au dedicat o parte din viaţa lor acestei mașini electronice ezoterice. Ceea ce a început în anii '90 ca o „scenă de revigorare a vechiturilor” s-a dezvoltat într-un fenomen subteran, cu o piaţă în plină ascensiune și cu pasionaţi care doreau sunete și interfeţe tot mai sălbatice și inovatoare. 


Benjamin Whalley, regizorul celui de-al doilea film în care apare Daniel Miller, Synth Britannia (2009), va fi prezent la a doua ediţie DokStation, cu un film despre generaţia postpunk, despre acei artiști care au scos sintetizatorul din zona obscură a experimentalului și l-au transformat în principalul instrument de lucru și inspiraţie al muzicii pop.La sfârșitul anilor ’70, câţiva artiști de muzică electronică, incluzând Human League, Daniel Miller și Cabaret Voltaire, inspiraţi de Kraftwerk și de nuvelele lui J.G. Ballard, visau la sunetul electronic al viitorului, transpus pe fundalul gri si mohorât al unei Mari Britanii în plină expasiune. Philip Oakey, Vince Clarke, Martin Gore, Bernard Sumner, Gary Numan și Neil Tennant sunt doar câţiva dintre artiștii care au contribuit la Synth Britannia.




Lindstrøm din Nord


Hans-Peter Lindstrøm, producător norvegian de muzică electronică, este unul dintre invitaţii speciali. Va susţine un performance live, precedat de filmul Northern Disco Lights (2016), în regia Ben Davis, în care este unul dintre protagoniști. Documentarul spune povestea neștiută a orașului arctic Tromso, unde câţiva tineri și adolescenţi reușesc să dea o nouă identitate locului din care provin și, treptat, întregii ţări. Pentru a sparge plictiseala și monotonia spaţiului retras în care trăiau, ei și-au creat o scenă muzicală proprie, și-au înfiinţat propriile staţii de radio, au organizat petreceri, și-au creat propria muzica, construindu-și ei singuri sintetizatoarele. Energia și ideile lor aveau să inspire o nouă generaţie de puști, care, la rândul ei, urma să schimbe pentru totdeauna muzica dance și Norvegia. Filmul conţine interviuri cu numeroși artiști, printre care Bryan Ferry, Bjørn Torske, Prins Thomas, DJ Strangefuit, Nemone (BBC 6 Music), Mental Overdrive, Idjut Boys, Lindstrøm și Annie.




Trilogia japoneză


Far Western (2016). La 70 de ani după ocupaţia americană din Japonia, un
grup de muzicieni japonezi își urmează pasiunea pentru muzica country și blues americană, de la Tokyo la Nashville. 



We Don’t Care About Music Anyway (2009). De la turntablism radical (Otomo Yoshihide) până la inovaţia muzicii pe laptop (Numb), trecând și prin deturnarea instrumentelor clasice (Sakamoto Hiromichi), scena muzicală de avangardă din Tokyo este cunoscută pe plan internaţional pentru îndrăzneala sa. 



Mad Tiger (2015). Cei mai buni prieteni din grupul punk-rock „Peelander-Z” ajung într-un impas atunci când unul dintre ei decide să părăsească trupa.




De la Berlin, electro la feminin


Monika Werkstatt este un grup de muziciene , sub marca „Monika Enterprise”, ce-i aparţine lui Gudrun Gut. Împreună au lansat un dublu album numit Monika Werkstatt și călătoresc cu acest material, făcând spectacole care sunt un amestec al lucrărilor lor individuale sau colective, însoţite și de improvizaţii. De asemenea, spectacolele sunt precedate sau succedate de dezbateri despre munca și rolul femeii în muzica electronică. Grupul Monika Werkstatt care va fi prezent la București, pentru un panel și un performance individual și colectiv, este compus din Gudrun Gut, membru fondator „Einstürzende Neubauten”, și „Malaria”, „Matador” și „Madame Bovary”, Danielle de Picciotto, membru al trupei „Crime & The City Solution” și al trupei „Ocean Club”, cofondator al Love Parade Berlin, Beate Bartel, membru fondator „Einstürzende Neubauten” și „Liaisons Dangereuses”, și Islaya, o tânără și talentată muziciană din Finlanda, stabilită în Berlin.




Lisa Nordström & Sonica Sequence


Sonica Sequence (2017), în regia lui Pether Lindgren, este un documentar dedicat unui experiment despre limbajul universal, unificator și spontan al sunetului și muzicii, indiferent de diferenţele culturale, geografice sau politice. Lisa Nordström călătorește, însoţită de instrumentele sale electronice, prin Cuba, Japonia și Cipru, unde întâlnește muzicieni pe care nu i-a mai cunoscut niciodată până atunci. Alături de ei, prin intermediul instrumentelor electronice, creează momente de improvizaţie muzicală, dar mai ales de comunicare spontană și autentică. Artista suedeză va fi prezentă în perioada festivalului DokStation pentru un performance audiovideo ce va succeda proiecţia filmului.




Scris de Ileana Bîrsan




Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

"Cei 7 magnifici" - povestea din spatele ecranului

The Black Panther

The Black Panther

Filmul

Filmul "Două lozuri" - anatomia unei comedii

"Mama. Eseu despre iubire", o expoziţie de fotografii plină cu tandreţe

10 motive pentru care să te uiţi la serialul

10 motive pentru care să te uiţi la serialul "Valea Mută"

Marea bătălie  a ecranelor. Film de artă sau film de public?

Marea bătălie a ecranelor. Film de artă sau film de public?

"Valea Mută" - Cronica primului episod

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Cronică de film • Silence

Cronică de film • Silence