Bestselleruri la Salonul internațional de carte Bookfest 2017

Bestselleruri la Salonul internațional de carte Bookfest 2017

În viața unei edituri din România există două evenimente centrale dedicate cărții, Salonul internațional de carte Bookfest - la sfârșit de mai - și Târgul de Carte Gaudeamus - la sfârșit de noiembrie. De aceste date trebuie să țină cont cei care își planifică planul de apariții anuale, dacă vor ca promovarea celor mai atractive titluri să aibă succesul scontat. La târgul de carte se vine cu titluri noi, semnate de autori străini sau români pe care editorii speră să le transforme în apariții bombe, mai bine zis în bestsellerurile anului sau măcar al sezonului.


Cititorilor nu le mai rămâne decât să își organizeze timpul și mai ales bugetul în funcție de aceste sărbători ale cărții. Anul acesta Bookfest a avut loc între 24 - 28 mai și, conform organizatorilor, numărul expozanților a crescut, precum și numărul titlurilor expuse.

Ne propunem să vă atragem atenția asupra unor bestseller-uri lansate la salonul de carte, pentru că bănuim că mulți dintre dumneavoastră vor dori să-și pregătească o rezervă de cărți de citit pentru vacanța de vară. Titlurile le puteți cumpăra atât din librăriile tradiționale cât și de pe librăriile online sau alte site-uri de difuzare de carte.


Unul din punctele de atracție ale Salonul internațional de carte Bookfest  este de fiecare dată standul Editurii Humanitas. Cu greu vizitatorii își pot face loc să cerceteze rafturile pline sau să-i asculte pe autorii editurii veniți să-și prezinte ultimele apariții. Așadar, spicuim pentru dumneavoastră câteva titluri apărute la Editura Humanitas și care, în scurt timp, vor deveni cu siguranță bestselleruri.


Gabriel Liiceanu, România. O iubire din care se poate muri 


„Nimeni nu poate spune când alege cineva să nu mai trăiască pentru că viața i-a fost trasă prea jos. Nimeni nu poate spune când anume o societate, acumulând o cantitate de disperare, scârbă și revoltă incompatibile cu pofta minimă de viață, își atinge punctul ei de fierbere.

La noi, la români, lucrul acesta e cel mai puțin previzibil. Raportul poporului nostru cu limita a rămas până în clipa de față un mister. Românii numesc «minune» o reacție colectivă pe care nimic n-o prevestește. Și care, raportată la lungile perioade de letargie care o preced, e cu atât mai neverosimilă.


De fapt, sublimul și eroicul nu pot fi programate. Ele apar întotdeauna dintr-o provocare nebănuită a istoriei. Abia provocat astfel, un popor descoperă că există o iubire din care se poate muri și că, dacă vrea să-și recupereze in extremis patria furată, el trebuie să fie gata să-și pună în joc viața pentru a-i reda un preț.“ (Gabriel Liiceanu)


Radu Paraschivescu , Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri


(…) În total, treisprezece texte de aducere aminte. Cu stupori şi înveseliri. Cu exasperări şi jubilaţii. Cu arome vechi şi dulciuri noi. Cu foame de viaţă şi de poveşti. Am fost cândva femeie de onoare îl dezvăluie pe Radu Paraschivescu în ipostaza celui care se uită înapoi şi simte - uneori tandru, alteori năprasnic - nevoia confesării.


Andrei Plesu, Despre inimă și alte eseuri


(…) Cartea de față încearcă să iasă din strânsoarea acestor actualități evanescente (inactuale în fond, de vreme ce se uită în câteva zile), pentru a sonda teritoriul unor aparente „inactualități”: cele despre care nu prea vorbim, în ciuda relevanței lor universale și a impactului lor constant asupra vieților noastre. „Inactualități” care ne macină subliminal, care constituie, de fapt, substanța inevitabilă a căutărilor, spaimelor și nedumeririlor noastre. Nu promit că, la capătul lecturii, cititorul va fi „edificat” asupra problemelor de care m-am ocupat: rostul și istoria inimii, neliniștile și promisiunile bătrâneții, meteahna prostiei, sensul răului. Dar va regăsi, poate, un repertoriu de întrebări acute, cu a căror țesătură nu mai apucă, „ocupat” cum este (cum suntem toți), să se confrunte. Îmi fac iluzia că paginile acestea vor avea măcar efectul unor scurte promenade igienice, în afara hărțuielii cotidiene.

 

Emilia Șercan, Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații


În România, de la doar 1500 de titluri de doctor în științe acordate timp de aproape o sută de ani (1900-1990), s-a ajuns la 67000 de titluri în nici treizeci de ani (1990-2017). Cele mai multe, peste 30000, în ultimii șase ani. Se plagiază peste tot în lume. Dar frauda intelectuală în lanț s-a inventat în România în ''anii tranziției''. (…) Acest spectacol neverosimil ne macină fundamentele nației.


Există lucruri pe lume cu care nu se poate glumi. Cu granițele unei țări, de pildă. Iese război. Nici cu granițele spiritului nu se poate glumi. Pentru că atunci se amestecă prostia cu inteligența, cinstea cu hoția, meritul cu potlogăria. Ajungem să fim conduși de șmecheri, de hoți și de impostori. Exact asta ni s-a întâmplat. Abolind granițele intelectuale, ne-am pomenit invadați și ocupați din interior de pegra societății noastre.


„Cartea Emiliei Șercan este o bijuterie a jurnalismului de investigație. Dar și o poveste care se citește cu înfrigurare: povestea unei abjecții în formă continuată.“ (Gabriel Liiceanu)


Ioana Bradea, Înalt este numele tău


Pornind de la istoria şi legendele medievale ale oraşului său natal, Bistriţa, Ioana Bradea reconstruieşte o poveste spectaculoasă, depănată pe rând de locuitorii acestei cetăţi „uitate de rege şi sfinţi“: un preot şi notar care consemnează în cronica sa zbuciumatele zile din preajma condamnării la moarte a fostului jude al oraşului, rebela Margareta - fiica noului jude, care încalcă normele vremii şi ale familiei sale pentru a-şi găsi ursitul -, un arhitect italian însărcinat cu renovarea catedralei, vegheaţi, cu toţii, de privirea unui enigmatic călugăr străin.


Înalt este numele tău este, poate, acea carte despre care autoarea spunea cândva că nu va reuşi niciodată s-o scrie, „o carte doar pentru Dumnezeu, o carte care să-l ajungă, să-l îndoaie, să-l mute din loc ca pe munţii din bobul de credinţă“.


Radu Jögensen, Exit 45 


Exit 45 este un roman academic american. Acţiunea de secol XXI descoperă o Americă scindată între radicali și conservatori, între diferitele grupuri etnice, între intervenţioniști și pacifiști, între cei militanţi-cu-tot-dinadinsul și cei alergici-la-orice-idee-de-schimbare, între profesori și studenţi, între Wall Street și main street. Majoritatea scenelor se petrec în perimetrul Richmond — Washington — Baltimore, bine-cunoscut pentru tensiunile politice la nivel înalt, pentru lumea academică și așa-zisul coridor tehnologic, pentru criminalitatea ridicată și, nu în ultimul rând, pentru cutremurele sociale iscate de lupta pentru libertăţi civile. Tensiunea se acumulează treptat de-a lungul celor patru părţi ale romanului. Ceea ce începe ca un amuzament se transformă într-o obsesie. Regulile jocului se schimbă din mers. Disperarea hackerului, a celui care ajunge să instaleze microfoane în cabinete și săli de curs și care monitorizează înregistrările, este, în Exit 45, cel puţin la fel de mare ca a lui Harry Caul, personajul lui Coppola din Conversaţia, sau a fotografului din Blow Up-ul lui Antonioni.


Radu Jögensen este romancier, traducător, jurnalist, inginer geofizician şi matematician român stabilit în Statele Unite. Este absolvent al Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti şi al Facultăţii de Inginerie Geologică şi Geofizică de la Universitatea din Bucureşti (1987).

Editura Polirom, cea mai mare editură din țară a fost prezentă la Bookfest cu o impresionantă ofertă de carte. Traduceri din apariții internaționale recente, literatură  autohtonă, ficțiune non-ficțiune și, mai nou, carte pentru copii și tineret au umplut rafturile standului și au atras sute de amatori de literatură.


Începem prin a semnala ediția definitivă a romanului Provizorat de Gabriela Adameșteanu, unul din reperele literaturii autohtone din ultimii ani.


Rămânând în galeria starurilor, recomandăm carte Norei Iuga și a Angelei Baciu, mai drăguţ decît dostoievski, poem dramatic ilustrat de cunoscutul Ion Barbu. În mai drăguţ decît Dostoievski, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundînd în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală.


Un bestseller se anunță a fi și romanul Simonei Antonescu, Hanul lui Manuc.


La fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim, Hanul lui Manuc se situează sub aceeaşi inscripţie heraldică: Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul şi nu prevezi viitorul.


De data aceasta, remitizarea istoriei nu doar însufleţeşte destine individuale, ci dă viaţă şi tensiune unor evenimente cruciale de mult arhivate. Această călătorie de şase ani în perioada războiului ruso-turc, terminat cu pierderea Basarabiei, este o autentică evadare în trecut.


Pe moşiile Ţării Româneşti, grînarul marilor imperii, sau în bătălii pe mare şi pe uscat, pe uliţele tîrgului Bucureştilor, traversate de picioare desculţe şi taine de palat, sau la Constantinopole, în serai şi catacombe, printre intrigi şi capete tăiate, istoria îşi urmează cursul.

Unul din autorii  lansați cu success de Polirom în urmă cu un deceniu este și Lucian Dan Teodorovici care revine cu romanul Cel care cheamă cîinii.


O poveste reală despre încercarea de a supraviețui prin ficțiune, o narațiune alertă și acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi.


Aurora Liiceanu, Madlena 


Pentru unii dintre noi, trecutul este un ţinut străin. Pentru alţii, e mereu aproape – un cuvînt, un gest, o imagine pot reînvia, asemenea madlenei lui Proust, întîmplări sau senzaţii de demult. O carte o face pe Aurora Liiceanu să-şi amintească minunatele veri petrecute la Vama Veche împreună cu prietena ei Pusi Cocea. Ele sînt complet diferite: una provine dintr-o familie aristocratică, cu o istorie tumultuoasă, din care fac parte personalităţi ca Petru Comarnescu sau N.D. Cocea, cealaltă este fiica unui apreciat profesor de matematică (…) Le leagă însă o profundă afecţiune, care îi va uni peste ani şi pe copiii lor. Despre verile fericite, despre un tablou care schimbă vieţi, despre destine zbuciumate, dar şi despre o minunată prietenie povesteşte Aurora Liiceanu, completată de Nayla, fiica lui Pusi.


Traducerile din literature universal care apar la Polirom nu mai au nevoie de prezentări suplimentare, merită însă semnalate pentru a vă stârni mereu și mereu dorința de lectură:

 

Philip Roth, Contraviaţa 


Traducere din limba engleză şi note de Alexandra Coliban

Roman cîştigător al National Book Critics Circle Award for Fiction

Contraviaţa vorbeşte despre oameni care îşi transformă în realitate visurile de a trăi o nouă existenţă, unii dintre ei mergînd pînă la a-şi risca viaţa pentru a schimba ceea ce părea un destin ireversibil.


Murasaki Shikibu, Povestea lui Genji 


Traducere din limba japoneză, note, glosar şi legendele ilustraţiilor de Angela Hondru. Ediţie cu ilustraţii color, cartonată. Volumul este însoțit de ilustrații de o rară calitate, în formă de evantaie rotunde, reprezentînd momente din viața lui Genji și scene de la curtea imperială în Epoca Heian.


„O capodoperă a literaturii universale.” (Yasunari Kawabata)


„Precum în proza unui Joyce ori a unui Nabokov, stilul Poveştii lui Genji abundă în aluzii literare, simboluri şi imagini. Romanul lui Murasaki Shikibu e o tragicomedie de moravuri, scrisă de o văduvă cu minte strălucită, care cunoştea neastîmpărul inimii la fel de bine precum tainele vieţii la Curtea Imperială.” (The Washington Post)


„Murasaki Shikibu urmăreşte intrigile erotice, urzelile de la Curte, căsătoriile politice, vîrtejul de ușurătăți și lingușeli din jurul ei cu privirea atentă, uneori ironică, a unei Jane Austen.” (The New Yorker)


Keith Richards , James Fox, Viață 


Cea mai citită autobiografie rock a tuturor timpurilor.


Îndelung aşteptata autobiografie a celebrului chitarist, compozitor, solist şi membru fondator al formaţiei Rolling Stones spune povestea unei vieţi trăite în ritm de rock: de la băiatul care asculta obsesiv discurile cu Chuck Berry şi Muddy Waters, care a învăţat să cînte la chitară şi a înjghebat o formaţie alături de Mick Jagger şi Brian Jones pînă în zorii succesului; arestările pentru posesie de droguri care i-au imortalizat imaginea de proscris; compunerea unor riffuri de neuitat, precum cele din „Jumping Jack Flash” şi „Honky Tonk Woman”; relaţia cu Anita Pallenberg şi moartea lui Brian Jones; exilul în Franţa pentru a evita plata impozitelor, turneele incendiare din Statele Unite, izolarea şi dependenţa; răcirea relaţiei cu Mick Jagger şi împăcarea ulterioară; căsătoria, viaţa de familie, albumele solo şi proiectul noii sale formaţii, X-Pensive Winos.


„Pentru legiunile de fani Rolling Stones, Keith Richards nu e numai sufletul celei mai mari formaţii de rock din lume, ci şi zeul revoltei: un desperado, un aventurier, un poète maudit, unicul supravieţuitor… cel mai cool tip de pe planetă.” (The New York Times)


Editura Curtea Veche


Una dintre cele mai importante noutăți ale editurii este o carte semnată de Mihail Șișkin, considerat cel mai mare scriitor rus contemporan: Paltonul cu gaică. Proză scurtă, eseuri. Traducere în limba română de Antoaneta Olteanu. Șișkin construiește din fărâme de realitate, de experiențe umane și de evenimente politice o țesătură densă și complexă care declanșează meditații despre adevăr și minciună, despre identitate și, firește, despre notorietatea literaturii sale.


Razvan Exarhu, Fericirea e un ac de siguranță


În limbă e plăcerea! Asta e una dintre vorbele favorite ale lui Răzvan Exarhu, om de radio, de televiziune, bucătar şi acum autorul unei cărţi cu fericirea în titlu. De la primul rând scris se simte că îi place să vorbească, în aceeaşi măsură în care îi place să observe şi să asculte. E acel tip de povestitor pentru care tăcerea şi cuvintele sunt la fel de importante. Puteți cumpăra cartea lui Răzvan Exarhu din aproape orice librărie online sau în librăriile din orașul vostru.


Pentru copii, Curtea Veche ne oferă spre lectură:


„Fete şi feciori de împăraţi“, basme româneşti repovestite de Răzvan Năstase, un scriitor care iubește literatura pentru copii și știe că, astăzi, în epoca neologismelor, unele cuvinte s-au învechit atât de tare, încât copiii nu le-ar înțelege de îndată. Așa că, repovestite, prescurtate și adaptate, basmele româneşti vor fi negreșit citite. Sunt la fel de frumoase și la fel de captivante ca acum o sută de ani, ca acum o mie de ani. Basmele sunt minunat ilustrate de Silvana Frînculescu.


Editura Nemira


Titlurile lansate la Bookfest de către Editura Nemira vor satisface în vara aceasta gusturile multor categorii de cititori.


Bear Grylls, Supraviețuitorii - o carte despre poveștile de supraviețuire ale unor oameni extrem de diferiți care au făcut istorie prin experiențele lor limită. Supraviețuitorii este o carte despre poveștile de supraviețuire ale unor oameni extrem de diferiți care au făcut istorie prin experiențele lor limită. Cine sunt eroii lui Bear Grylls? Aventurieri, exploratori, soldați și spioni care au rezistat în condiții extreme. Întâmplările lor extraordinare nu sunt o lectură comodă - supraviețuirea e rareori o treabă plăcută. Toate sunt însă istorisiri ale unui curaj care te face să izbucnești în lacrimi. Rezistența care sfidează moartea, forța corpului, a sufletului și a minții, dorința de a învinge fac din personajele cărții lui Bear Grylls adevărați supraviețuitori


În colecția Nautilus SF&F pasionații de science fiction vor găsi titluri noi precum:


Povestea vieţii tale, de Ted Chiang: o carte de povestiri care a primit cele mai importante premii pentru literatura SF și o scriitură care combină fericit știința, filosofia și ficțiunea. Povestirea care dă titlul volumului a fost ecranizată anul trecut sub titlul Arrival.


Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jefferies (colecția Damen Tango) - O poveste pasionantă despre mistere și prejudecăți care se petrece în exoticul și magicul Ceylon (Sri Lanka de azi).


Aleasa dragonului de Naomi Novik (colecția Nautilus fantasy) - o poveste construită după temele și personajele din basmele fraților Grimm, ingenioasă și antrenantă, despre un Dragon malefic care cere sacrificii unui sat pașnic.


Romanul căștigător al Man Booker Prize și ecranizat anul trecut, Sentimentul unui sfârşit, de Julian Barnes. Cartea este o meditație asupra timpului și mecanismelor memoriei, cartea lui Barnes se prezintă ca o investigație calmă și totuși tenace, care reușește să concentreze în 178 de pagini o serie de întrebări pe care ni le punem adesea, mirați de căile întortocheate prin care ajungem la epifanii/revelații/intuiții ale adevărului.


Am vrut să scriu o carte despre timp și memorie, despre ce face timpul memoriei, cum o schimbă, și ce face memoria cu timpul. Este de asemenea o carte despre cum descoperi la un moment dat în viață că unele lucruri esențiale în care ai crezut erau eronate.


Cărți pentru copii apărute recent la Editura Nemira


Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase, cu ilustrații de Alexia Udriște: un roman emoționant despre un tată și fiul său Sacha, de 4 ani, care transformă prin puterea imaginației lumea din jur într-o realitate fantastică, unde toate obiectele prind viață.


Enescu și hora razelor de soare, de Cristina Andone, cu ilustrații de Adriana și Sebastian Opriță : un nou titlu din seria Povești din pădurea muzicală, menit să-i familiarizeze pe cei mici cu muzica clasică prin povești și jocuri.


Vraja dorințelor, de Chris Colfer: primul volum din seria Tărâmul poveștilor începe aventurile a doi frați gemeni care descoperă că basmele sunt reale, iar personajele lor binecunoscute prin viață.


Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell: primul volum din seria ecranizată de Dreamworks în 3 filme, iubită de copiii din toată lumea.


Pete Motanul. Ador teneșii albi, de Eric Litwin, cu ilustrații de James Dean: o carte pentru copii de peste 3 ani, plină de culori, muzică și învățăminte care să-i ajute pe cei mici să se distreze citind.

Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Humanitas Magheru și magazinul japonez Takumi

Humanitas Magheru și magazinul japonez Takumi

Shakespeare e mai important ca Dumnezeu

Shakespeare e mai important ca Dumnezeu

„Oscar”-ul fantasy pentru un scriitor polonez

„Oscar”-ul fantasy pentru un scriitor polonez

Lecturi care ne îmbogăţesc. Recomandări la sfârşit de iarnă.

Lecturi care ne îmbogăţesc. Recomandări la sfârşit de iarnă.

Geanta de plajă cu cărți

Geanta de plajă cu cărți

Succes românesc la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

Succes românesc la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

Cărți | 21 octombrie - 3 noiembrie 2016

Cărți | 21 octombrie - 3 noiembrie 2016

Paulo Coelho - Hippie

Paulo Coelho - Hippie

850: număr record de evenimente la Gaudeamus 2016

850: număr record de evenimente la Gaudeamus 2016

Cel mai longeviv târg de carte din România începe curând

Cel mai longeviv târg de carte din România începe curând