Revoluția nu vine niciodată pe o tavă de argint
Teaser II: Florin Grozea, manager agenție Hit Yourself Consulting, ne povestește în detaliu succesul Șatrei B.E.N.Z.
START SUCCES
În septembrie 2015 s-a lansat online „Traparmy“, unde Super ED/Gutza are cea mai cretină strofă pe care eu o auzisem vreodată în rapul românesc! Nu deșteaptă, nu dură, nu genială. Pur și simplu diferită de tot ce însemna hip-hop comercial la noi. Iar versurile aveau un mesaj manifest: „Hip-hop-ul vostru este pe sub pământ, eu sunt groparul.“ Pe 15 octombrie 2015, trupa a lansat primul album, „O.S.O.D.“ (O Șatră O Dragoste). Cred că acela a fost momentul în care industria muzicală a înţeles că nu e doar o joacă și că grupul format în jurul lui Lu-K Beats (Luca George) își ia în serios planurile.
Am urmărit cu atenţie comentariile de pe YouTube și scandalul era în floare... Mii și mii de comentarii negative, care subliniau faptul că muzica Șatrei e „o mizerie", „o rușine pentru rap“, „manele rap“. Personal, acest album mi-a arătat că băieţii fac muzică interesantă și originală, care sună bine de tot la nivel de sound. Versurile se învârteau în jurul vieţii de cartier, o direcţie care fusese de mulţi ani abandonată pentru alte subiecte, doar că acești artiști nu se luau în serios ca în anii ’90 și totul părea „o caterincă“. Unele piese de pe acest prim album, precum „Hagi“, sunt scrise într-o notă absurdo comică, iar altele alternează tonul serios cu glumele. Totul, presărat cu expresii interzise minorilor, desigur.
Interpretarea rapperilor pe acest album venea pe filieră Future, A$AP Rocky și Travis Scott, dar n-aș zice că mă impresiona, mai ales din cauza lipsei de coerenţă a stilurilor celor patru membri. Abia la al doilea album, din primăvara anului 2017, stilurile s-au cristalizat și am simţit că șătrarii și-au găsit fiecare drumul lui. Pe „Bernabeu“ știi cine e Killa Fonic de la primele sunete ale piesei. Iar la „Doo kile“ Super Ed și Keed experimentează un stil de cântat care e mai aproape de electro-etno gen Subcarpaţi decât de trap (ca substil al hip-hopului). Dar cea mai mare surpriză a albumului nr. 2 este o colaborare cu Jakoban, un tânăr remixer/ producător din zona EDM/electro - „Dubai“. Piesa și videoclipul sunt o sinteză reușită a stilului, sound-ului și mesajelor Șatra BENZ: o combinaţie de hip-hop și muzică electronică, bas puternic, trimiteri și inspiraţii din muzica balcanică, voci sintetizate și auto-tune folosit excesiv, cu versuri care alternează între auto-ironie, atitudine aroganţă, umor și combinaţii fără niciun sens logic, construite doar pentru a șoca.
CONTROVERSĂ
În paranteză fie spus: la început cele mai multe critici erau ori că „nu au inventat ei trap-ul, totul e furat de la rapperii americani”, ori că „ăsta nu e rap, ascultaţi și voi rapperii americani“ - o dublă măsură pe care o întâlnești des la comentariile de pe YouTube ale „fanilor“ români. Pasiunea pusă în comentarii era pentru mine o măsură a succesului care urma să vină.
Nu văzusem niciodată atâtea comentarii și atâta controversă în jurul unui proiect muzical românesc. Acela era momentul când am știut că începe o revoluţie! Una dark, ciudată, murdară, fără respect pentru trecut. Așa cum sunt de fapt toate revoluţiile.
Revoluţia nu vine niciodată pe o tavă de argint. Nu bate respectuos la ușă și nu întreabă dacă poate intra... Ea lovește cu piciorul ușa, o face ţăndări, are o faţă dark și vorbește urât, așa că lumea se panichează, ripostează, înjură. Dar nimic nu mai e la fel după aia! Iar asta e bine.
DE CE ARE SUCCES ȘATRA
Pentru mine, un viteaz care se arată după război (sic!), succesul Șantra BENZ este unul de manual. Adică are toate caracteristicile necesare: sound bun și versuri șocante, piaţă amorţită în așteptarea unei schimbări de macaz, personalităţi puternice și lideri carismatici, imagine unică și actuală. Și, peste toate acestea, ingredientul magic, pe care foarte puţini artiști români îl înţeleg în secolul 21: Cantitatea!
Da, dincolo de Calitatea muzicii lor (care e discutabilă, vezi reacţiile fanilor și non-fanilor), Șatra BENZ a înţeles că trăim în era vitezei și a ofertei infinite - combinaţie care naște o foame acută a ascultătorilor pentru muzică nouă, în fiecare zi. Nici noi (artiștii), nici voi (ascultătorii) nu mai avem răbdare. Iar în timp ce alţi rapperi lansează 2-3 melodii pe ani (iar alţii nici atât), Șatra BENZ a lansat în perioada 2015-2017 peste 40 de videoclipuri oficiale, 6 albume solo și peste 150 de colaborări. Da, prieteni: peste o sută cinci zeci de melodii!
De Florin Grozea. Foto: Matei Buță
Comentarii